Anlık Bildirim

Lityum iyon piller neden patlıyor?

Gelen patlama haberleri sonrası Galaxy Note 7'yi geri çağıran Samsung, bunların yerine verdiği yeni modellerde de aynı sorunla karşılaştı. Peki Galaxy Note 7'nin patlamasına ne sebep oluyor?
Samsung'un merakla beklenen yeni amiral gemisi Galaxy Note 7, ağustos ayında piyasaya sürüldü ve tüm dünyada ilgiyle karşılandı. Birçok yeni özellik sunan telefon hemen hemen herkes tarafından beğenildi ve birçok teknoloji yazarı tarafından 2016'nın en iyi telefonu olmaya aday gösterildi. Ne var ki Galaxy Note 7'nin bu övgü dolu günleri çok da uzun sürmedi. Kısa süre sonra dünyanın dört bir köşesinden gelen patlama haberleri telefonun çıkışına gölge düşürdü ve sonunda telefonun geri çağrılmasına kadar gitti.
Satılan telefonları geri toplayan Samsung, geçtiğimiz günlerde bu telefonların yerine yenilenmiş versiyonu göndermeye başladı ama ne var ki telefonun bu yenilenmiş hali de aynı sorunda muzdaripti. Yeni Galaxy Note 7'nin gönderilmeye başlanmasından bu yana geçen kısa sürede, yine dünyanın çeşitli bölgelerinden telefonun durduk yere patladığına dair haberler gelmeye başladı. Samsung henüz bu yeni patlama vakaları ile ilgili araştırmasını sürdürüyor olsa da, yenilenmiş modelin de aynı sorundan muzdarip olma ihtimali oldukça yüksek. Peki Samsung'un büyük umutlar bağladığı yeni amiral gemisinin durduk yere patlamasına ne sebep oluyor?

Sorun bataryada kullanılan lityum iyon pillerde

Bu sorunun cevabı telefonda kullanılan lityum iyon bataryalarda gizli. Büyüklüklerine kıyasla sunabildikleri yüksek enerji sebebiyle en iyi pil çeşitleri arasında yer alan ve telefon üreticilerinin öncelikli tercihi olan lityum iyon piller, yapıları gereği yanma ve patlama riski taşıyorlar.
Lityum iyon piller, üç temel bileşenden oluşuyor. Bu pillerin bir ucunda pozitif elektrot (artıuç), diğer ucunda ise negatif elektrot (eksiuç) yer alıyor. Bu iki ucun arasında ise sıvı haldeki elektrolit yer alıyor. Pilde bulunan lityum iyonlar; telefon şarj olurken artıuça, telefonun şarjı boşalırken ise eksiuça gidiyorlar.
Asıl sorun ise bu lityum iyonlar çok hızlı hareket etmeye başladığında ortaya çıkıyor. Bu yüzden lityum iyon bataryaların şarj olma hızlı özenle ayarlanıyor. Telefonların çok kısa sürede şarj edilememesinin başlıca sebebi de bu aslında. Çünkü eğer bu lityum iyonlar çok hızlı hareket etmeye başlarsa lityum artıucun etrafından toplanmaya başlıyor ve kısa devre yaparak aşırı ısınmaya neden oluyor. Bu ısının artması, yanıcı bir madde olan elektrolitin tutuşmasına sebep oluyor ve bu yüzden batarya alev alıyor.

Lityum iyon pillere alternatif aranıyor

Batarya üreticilerinin kalite kontrolleri bu tür sorunların sık sık yaşanmasının önüne geçiyor, ancak Galaxy Note 7'de olduğu gibi bazı durumlarda ciddi sorunlar kalite kontrol sırasında gözden kaçabiliyor. Samsung, lityum iyon pillerin üretimi aşamasında gözden kaçan bu sorunun ne olduğunu henüz açıklamış değil.
Galaxy Note 7'de yaşanan bu sorun şüphesiz en çok Samsung'u etkileyecek, ancak bu patlama vakaları sonrası genel olarak lityum iyon bataryalara olan güven de sarsılmış durumda. Teknoloji dünyasında zaten bir süredir lityum iyon bataryalara alternatif aranıyor. Henüz yaygın şekilde kullanılan bir alternatif olmasa da, başta lityum sülfür ve sodyum iyon olmak üzere çeşitli pil teknolojileri önümüzdeki yıllarda lityum iyon pillerin yerini alabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
11106 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, batarya ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim