Faraday kafesi modeli ile korunuyor
Yakıt tankına isabet eden yıldırım faciasından günümüze, uçaklara çarpan yıldırımın ilginç bir şekilde sadece çok az hasar vermesinin temel sebebi ise alüminyum alaşıma sahip uçak gövdesinin aslında temel olarak bir Faraday kafesi modeli olması. Uçaklardaki Faraday kafesi modeli uyarınca uçak fırtınalı bir havada yıldırım tehlikesiyle karşılaşınca uçağın gövdesi uçağın iki ucunu kutuplaştıran bir elektrik yükü geliştirir. Uçağı bir ucu negatif, diğer ucu ise pozitif yük geliştirirken yükler yeterince güce ulaştığında uçak, pozitif lider olarak adlandırılan yüksek düzeyde iletken bir plazma akışı yaratır.
Böylece uçak, yıldırım çarpmasının neden olabileceği ciddi tehlikeleri önleyebiliyor ancak uçağın gövdesindeki anten, tel ve benzer diğer yapılar gövdeye isabet eden yıldırım elektrik akımını oluşturmasına neden olabilir. Öte yandan bugün birçok uçak, alüminyumdan daha az iletken olan kompozit malzemeler içeriyor. Bu nedenle uluslararası havacılık kuralları gereğince uçakların fırtına bölgesinden olabildiğince uzakta uçması gerekiyor. MIT'deki araştırmacılar ise havacılık devi Boeing'in sponsorluğunda gerçekleştirilen bir araştırma ile uçakların yıldırım tehlikesinden koruyacak bir sistem geliştirdi.
Tehlikeleri tamamen ortadan kaldırabilir
MIT araştırmacılarının çözüm önerisi uçağa geçici olarak negatif yük yükleyerek pozitif yük birikmesini önlemeye ve böylece uçağı yıldırımlardan korumaya dayanıyor. Geçici negatif yük sayesinde uçaktaki genel yükün kritik bir seviyeye ulaşmasını ve bir yıldırım çarpmasını tetiklemesini engelleyebileceklerini belirten araştırmacılar, uçağa negatif yük yükleyecek ve bu yükü yayabilecek yerleşik bir sistem hazırladı.
Negatif yükü oluşturmak ve yaymak için küçük güç kaynaklarıyla donatılan sensörlerden ve aktüatörlerden oluşan otomatik bir kontrol sistemi de geliştiren ekip; sensörlerin uçağın çevresindeki elektriksel alanı takip edeceğini ve aktüatörlerin uçağı uygun kutuplaşmaya ulaştırmak için bir akım yayacağını ifade ediyor. MIT’nin Havacılık ve Uzay Bilimleri Profesörü Jaime Peraire, bu sitem sayesinde uçağın yıldırıma karşı adeta görünmez hale geleceğini belirtiyor.
Şu anda sistemin pratikte ne kadar uygulanabilir olduğunu araştıran ekip, fırtınalı havalarda uçan uçaklar aracılığıyla sistemi test etme imkanı bulacak. Başarılı olması halinde Boeing uçaklarında yer alabileceği düşünülen sistem ile yıldırımların günümüzdeki hafif etkilerinin de tamamen ortadan kaldırılması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.