Bakteri-Hidrojel Karışımı
3D baskı teknolojisini farklı bir şekilde kullanmak için çeşitli duyarlı malzemeleri test eden MIT ekibi, bakterilerin güçlü hücre duvarının 3D yazıcıların püskürtme gücüne karşı dayanıklı olduğunu keşfetti. Bakterilerin, 3D baskı için gerekli olan hidrojellerle de oldukça uyumlu olduğunu gözlemleyen ekip daha sonra 3D baskıda kullanılacak hidrojele farklı kimyasallara(uyarıcı) tepki vermek üzere yeniden programlanan üç farklı bakteri ekleyerek geliştirdikleri baskı tekniğini test etti.
3D yazıcıdan ağaç dalları şeklinde püskürtülen bakteri-hidrojel karışımını insan elinin üstünde test eden ekip, ağaç desenini üç bölgeye ayırdı ve bu bölgelere üç farklı bakteriden birini yerleştirdi. Ekip daha sonra bakterilerin tepki verdiği kimyasalları tek tek ağaç desenine yaklaştırdı ve ağaç deseninin farklı bölgelerinin kimyasallar yaklaştıkça aydınlandığını gözlemledi. Yani bakteriler uyarıcılara göre harekete geçiyor ve dövmenin görünümünü değiştiriyordu.
Tabi ekibin yaptığı test, geliştirilen baskı tekniğinin kullanımı için sadece basit bir örnek teşkil ediyor. Araştırmacı Hyunwoo Yuk, çok gelişmiş bir çalışma gerçekleştirdiklerini ve bu teknik ile giyilebilir, hareketli bilgisayar platformlarını yazdırabileceklerini belirtti. Araştırmacılar, halen üzerinde çalıştıkları bu yeni teknolojinin; çevre kirliliği ve sıcaklık değişimlerine tepki veren akıllı uyarı sistemleri, vücut içindeki değişiklikleri takip eden yenilebilir sensörler gibi uygulamalarda kullanılabileceğini düşünüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.