On parmak yazım ilkeleriyle tasarlanan "Tükiye'nin milli klavyesi" Türk Standardları Enstitüsü tarafından “Alfasayısal Türkçe E-Klavyenin Temel Yerleşim Düzeni” adı ve TS 13771 koduyla tescillendi.
F klavyeye alternatif olarak geliştirilen E-Klavye'nin sağlık ve konfor bakımından da kullanıcılara büyük avantajlar sağladığını belirtelim. Klavyenin mucidi Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, ileri teknoloji ve yöntemlerle geliştirilmiş E-Klavye'nin deneye ve matematiğe dayalı, dünyanın en bilimsel klavyesi olduğunu söylüyor.
Boğaziçi Üniversitesi Ergonomi Laboratuvarı Kurucu Direktörü olan Prof. Dr. Mahmut Ekşioğlu, 70 yıl önce tasarlanan F-klavyenin artık bir kenara bırakılması gerektiğini, bunun yerine daha sağlıklı, rahat, yormayan ve aynı zamanda hızlı ve ergonomik olan E-klavye'nin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Milli klavye F klavyeden %2, Q klavyeden %25 daha hızlı
İyi bir klavye tasarımındaki en önemli kriterin harflerin klavyedeki dağılımı olduğunu belirten Prof. Ekşioğlu, milli klavyedeki harflerin parmak hız ve hareket kabiliyetine göre en uygun konumlara yerleştirildiğini iddia ediyor.
Yapılan testlerde E-klavye'nin F klavyeden yüzde 2 kadar daha hızlı olduğu tespit edilmiş. Yani arada büyük bir fark yok gibi görünüyor ancak bunun 30 ila 45 dakika süreli testler olduğunu belirtelim. Uzun süreli yazımlarda bu farkın daha da artması bekleniyor. E-klavye, Q klavyeye göre ise yüzde 25 daha hızlı yazılmasına olanak sağlamış.
Prof. Ekşioğlu hızın tek başına bir klavyeyi iyi yapmadığını, iyi klavyenin her şeyden önce sağlık riski az olan, az yoran, rahat klavye olduğunu söylüyor. E klavyede yazım yükünün parmaklara kapasitelerine göre dağıtıldığını vurgulayan profesör, E-klavye'nin bu anlamda daha sağlıklı ve rahat bir klavye deneyimi sunduğunun altını çizdi. Ayrıca F klavyenin el-bilek-kol sağlığı açısından riskli bir klavye olduğunu da ekledi.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
8496 kez okundu.
46 kişi, toplam 54 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
tescil, f klavye ve