Anlık Bildirim

NASA asteroitten numune getiriyor! Tarihi OSIRIS-REx görevi bu gece başlıyor

NASA gök taşından Dünya'ya örnekler getirecek! Tam 7 yıl sürecek olan tarihi görev bu gece başlıyor. OSIRIS-REx uzay aracı Dünya üzerindeki yaşamın başlangıcıyla ilgili sorulara cevap arayacak.
NASA'nın tarihi OSIRIS-REX görevi için artık her şey hazır. 9 Eylül Cuma günü TSİ 02.00'da, Cape Canaveral Uzay Üssü'nden bir Atlas V roketiyle birlikte fırlatılacak olan uzay aracı, Güneş Sistemimizin en ilginç asteroitlerinden Bennu'ya gidecek ve bu asteroitten Dünya'ya örnek getirecek.

NASA'nın uzun bir süredir üzerinde çalıştığı OSIRIS-REx görevi New Frontiers programının üçüncü durağı. 1 milyar dolar bütçeli Güneş Sistemi keşif programı New Frontiers'ın ilk üyesi, Plüton'u keşfeden New Horizons; ikinci üyesi ise şu sıralar dev gezegenimiz Jüpiter'i keşfetmekte olan Juno'ydu.

Görev tam 7 yıl sürecek

Cuma günü TSİ 02.00'da tarihi yolculuğuna başlayacak olan OSIRIS-REx yaklaşık 2 yıllık bir yolculuğun ardından 2018'de asteroit Bennu'ya ulaşacak. Asteroite ulaşmasıyla birlikte görevin zorlu kısmına başlayacak olan uzay aracı tam 505 gün boyunca, yaklaşık 500 metre çapındaki Bennu'nun haritasını çıkarmak için çalışacak.

OSIRIS-REx görevinin en heyecanlı kısmıysa harita çıkarma işlemlerinden sonra başlıyor. NASA bilim insanları, bu 505 günlük gözlem sonucunda elde edilen verileri kullanarak gök taşının hangi bölgesinden örnek toplanacağına karar verecek. Daha sonrasında OSIRIS-REx, Bennu'ya iyice yaklaşacak ve üzerindeki robotik kol yardımıyla gök taşı üzerinden örnekler toplamaya çalışacak. Uzay aracı, Bennu'daki görev süresi boyunca hiçbir şekilde yüzeye iniş gerçekleştirmeyecek.

2021 yılının Mart ayında gök taşından ayrılacak olan OSIRIS-REx nihayet tarihler 2023'ü gösterdiğinde üzerindeki gök taşı numuneleriyle birlikte Yeryüzü'ne geri dönecek. NASA bu tarihi görev sırasında 60 gram ile 2 kilograma kadar örnek toplanabileceğini belirtiyor.

NASA'nın OSIRIS-REx görevi için hazırladığı animasyon:

Bennu'nun radar görüntüleri: 

Neden Bennu? Dünya üzerindeki hayatın başlangıcı olabilir mi?

Bilimsel ismiyle 101955 Bennu, gidilebilecek binlerce potansiyel asteroit adayının arasından seçildi. Peki 500 metre çapındaki bu küçük gök taşını diğerlerinden ayıran unsurlar neler? İşte NASA'nın belirttiği 3 madde:

1. Dünya'ya yakınlık

Dünya'ya en yakın gök taşları astronomide Dünya'ya Yakın Cisimler(DYC ing: Nearth-Earth Objects) olarak adlandırılıyor. En yakın pozisyonları sırasında Güneş'e olan uzaklıkları maksimum 1.3 AB olan bu asteroitler arasından OSIRIS-REx görevi için uygun olanlar ise Yeryüzü'ne 0.8-1.6 AB'lik uzaklık arasında ve Dünya benzeri bir yörüngede bulunanlar oluyor. (1 AB(Astronomi Birimi)=149.5 milyon kilometre)

Yani bir gök taşının OSIRIS-REx görevinin hedefi olarak seçilebilmesi için en fazla 1.6 AB uzaklıkta ve Dünya benzeri bir yörüngede bulunması gerekiyor. Görevin planlandığı sıralarda keşfedilmiş 7000 DYC olduğunu belirten NASA da bunlardan yalnızca 192 tanesinin bu belirtilen şartları sağladığını söylüyor.

2. Gök taşının boyutu

Küçük boyutlu asteroitlerin kendi etrafındaki dönüşleri büyük boyutlu asteroitlere göre çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşiyor. Örneğin çapı 200 metreden daha az olan asteroitler inanılmaz dönüş hızları nedeniyle yüzeylerindeki materyalleri koruyamıyorlar. Dolayısıyla NASA'nın incelemek istediği doğal özellikler de uzaya saçılmış oluyor.

NASA OSIRIS-REx uzay aracının güvenli bir şekilde etkileşime geçebileceği ve üzerinden örnekler toplayabileceği ideal bir asteroitin 200 metreden daha büyük bir çapa sahip olması gerektiğini belirtiyor. Bu şart göz önüne alındığında sayı 192'den 26'ya iniyor.

3. Asteroit yapısı

Asteroitler kimyasal yapılarına göre birbirlerinden ayrılıyor. Karbon zengini olan en ilkel asteroitlerin yapılarında yaklaşık 4 milyar yıldır neredeyse hiçbir değişim olmuyor. Yani OSIRIS-REx, Bennu'ya yapacağı bu tarihi yolculukla bir anlamda da 4 milyar yıl öncesine zaman yolculuğu yapmış olacak.

Karbon zengini gök taşları yüzeylerinde organik moleküller, amino asitler ve uçucu maddeler barındırıyor olması nedeniyle Dünya üzerindeki yaşamın da başlangıcı olabileceği düşünülüyor. NASA OSIRIS-REx görevi sonunda getireceği numunelerle birçok önemli soruya cevap bulabilmeyi umuyor.

Asteroitlerin yapıları da göz önüne alındığında 26 olan aday sayısı son olarak 5'e inmiş. NASA bilim insanları da bu 5 asteroit arasından Bennu'yu seçme kararı almışlar.

Bennu, Empire State Building ve Eyfel Kulesi 

 

Bennu'nun Güneş etrafındaki ortalama hızı saatte tam 100.000 km 

OSIRIS-REx'in fırlatılma anları buradan canlı izlenebilecek 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim