3,000 ışık yılı uzaklıkta bulundu
Araştırmacılar, uçakta taşınabilen Kızılötesi Astronomi Statosferik Gözlemevi (SOFIA) adlı cihaz sayesinde bahsi geçen molekülün tespit edildiğini ifade ediyorlar. Keşfin, 3,000 ışık yılı uzaklıktaki NGC 7027 adlı bir gezegen nebulasunda yapıldığı belirtilmiş. Elde edilen bilgiler, helyum hidratın uzayda var olabileceğini ve erken evrenin kimyası ile ilgili teorilerin de doğruluğunu kanıtlar nitelikte.
Bilim insanları, yapılan keşfin aynı zamanda NASA’nın SOFIA teknolojisi için de bir gövde gösterisi olarak algılanabileceğini belirtiyor. Modifiye edilmiş bir Boeing 747SP uçağı üzerine inşa edilen sistem, her uçuş sonrası üsse geri dönebiliyor ve böylece sisteme yeni eklemelerin yapılması mümkün kılınıyor. SOFIA’nın bahsi geçen keşfi yapmasını mümkün kılan araç ise Terahertz Frekanslarda Alman Alıcı (GREAT) adlı donanım olmuş. Helyum hidrat’ın frekansına ayarlanan GREAT, NGC 7027 nebulasında hedefini tespit etmiş.
SOFIA Uzay Merkezi yöneticisi Harold Yorke, parçacığın en başından beri doğru cihazlarla bulunmayı beklediğini ve SOFIA’nın da bunun ispatı olduğunu belirtmiş.
NASA’nın yapılan keşif kapsamında yayınladığı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.