15 Ocak 1976'da fırlatılan Helios 2, Güneş yüzeyine 42.73 milyon kilometre kadar yaklaşmış ve zamanın şartlarıyla inanılmaz bir işe imza atmıştı. Uzay aracı, en yakın geçişini yaptığı sırada Güneş'e Merkür'den (~57 milyon km) bile daha yakın bir konumda bulunuyordu. Pazar günü itibarıyla bu 42 yıllık rekoru kıran Parker Solar Probe, önümüzdeki dönemlerde çıtayı çok daha yükseklere çıkaracak.
NASA'nın 1.5 milyar dolarlık maliyetle hazırladığı Solar Probe'un 2025 yılına kadar tam 24 kez yakın geçiş gerçekleştirmesi bekleniyor. Her bir yakın geçişte uzay aracı Güneş'e biraz daha fazla yaklaşacak. Önümüzdeki hafta (5 Kasım) yüzeye 23 milyon kilometre uzaklıkta bulunacak olan sonda, 2025'teki son geçişinde ise Güneş'in yüzeyine 6.2 milyon kilometre kadar yaklaşacak. Yani Helios 2'nin 42 yıl önceki rekorunun tam 7 katından bahsediyoruz.
Parker Solar Probe'un kırdığı rekorla ilgili bazı açıklamalar yapan proje yöneticisi Andy Dreisman,"Solar Probe'u fırlatalı yalnızca 78 gün oldu ve bugün itibarıyla Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı rekorunu elimize geçirmiş durumdayız. Ekibimiz için gerçekten de çok gurur verici bir an." sözlerini kullanıyor.
En hızlı insan yapımı nesne rekorunun şu anki sahibiyse 2016'da Jüpiter'e ulaşan Juno. Juno ilk yakın geçişi sırasında saatte yaklaşık 265.000 kilometre hıza ulaşmıştı.
NASA'nın "Güneş'e dokunmak" olarak nitelendirdiği Parker Solar Probe, uzay araştırmaları tarhinin belki de en zor görevlerinden birisi. Güneş'in taç küre olarak bilinen atmosferinin en dış katmanına giriş yapacak olan uzay aracı, bu anlamda insanlık tarihinde bir ilki gerçekleştirecek. Özel bir karbon kompozit ısı kalkanıyla korunan Solar Probe'un ekstrem koşullar altında çok önemli gözlemler yapması bekleniyor.
NASA, Parker Solar Probe görevinde elde edilecek verilerle Güneş'in yapısının ve aktivitelerinin çok daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyor. Uzay ajansı ayrıca Güneş'le ilgili iki büyük gizemin de çözülmesini bekliyor. NASA, bu soruların "Güneş'in dış atmosferi (taç küre) neden yüzeyinden çok daha sıcak?" ve "Güneş rüzgarlarının yüklü parçacıklarını tam olarak hangi etken bu inanılmaz hızlara çıkarıyor?" olduğunu söylüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
36057 kez okundu.
11 kişi, toplam 12 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nasa, uzay araştırmaları ve