NASA'nın yeni nesil gezegen avcısı TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), uzun süreli geliştirme sürecinin ardından nihayet çok yakında uzaya fırlatılıyor. Uzay ajansının bir diğer ünlü teleskobu Kepler'le benzer çalışma prensiplerine sahip olan TESS, binlerce ışık yılı uzaklıktaki gezegenleri avlayan Kepler'den farklı olarak Güneş Sistemine daha yakın konumlardaki gezegenleri hedef alacak.
NASA'nın önümüzdeki Nisan ayında fırlatmayı hedeflediği TESS, test ve birleştirme aşamalarının tamamlanmasının ardından kalkış öncesindeki son hazırlıklar için geçtiğimiz günlerde Kennedy Uzay Merkezi'ne götürüldü. Uzay teleskobu, buradaki hazırlıkların da tamamlanmasıyla beraber 16 Nisan'da SpaceX'in Falcon 9 roketiyle birlikte uzaya fırlatılacak. Yeryüzü'nden ortalama 240 bin kilometre uzaklıkta işlev görecek olan TESS, Dünya etrafındaki tam bir turunu 13.7 günde tamamlayacak.
Nasıl çalışacak?
Güneş Sistemi dışındaki gezegenler araştırılırken genellikle bu gezegenlerin yıldızları incelenir. Yıldızların yörüngelerindeki gezegenler dönerlerken yıldızın önüne geçer ve Dünya'ya ulaşan ışığı da engellerler. Astronomlar da bu küçük karartıları analiz ederek gezegenlerin büyüklüğü ve yıldızına uzaklığı gibi birçok bilgiye ulaşabiliyorlar. NASA'nın önümüzdeki Nisan ayında fırlatacağı TESS uydusu da işte tam olarak bu teknikten yararlanarak çalışacak.
Gökyüzünü 26 farklı bölüme ayırarak gözlem gerçekleştirecek olan TESS her bir bölümü en az 27 gün boyunca inceleyecek. Uydu aynı zamanda bu yıldızlardan ulaşan görülebilir ışıkları her iki dakikada bir tekrar ölçecek.
Sadece iki yılda 200.000 gezegen gözlemleyecek
NASA araştırmacıları TESS'in sadece iki yıl içerisinde 200.000 farklı gezegen gözlemleyeceğini ve binlerce yeni gezegeni de ilk kez keşfedeceğini tahmin ediyor. Güneş Sistemi dışındaki yaşanılabilir gezegenlerin keşfinde TESS'in inanılmaz değerli işler başaracağını düşünen araştırmacılar özellikle de bizlere yakın konumlardaki cüce yıldızların bu anlamda çok büyük potansiyel taşıdığını da ayrıca ekliyorlar Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.
Vay bee, bu cihaz xiaomi çıktı ben de diyordum kim üretmiş..
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
Über