New Horizons ekibi Ultima Thule hakkında şu an için çok fazla bir bilgiye sahip değil. NASA'nın tahminlerine göre göktaşı yaklaşık 37 kilometre genişliğinde yani görece küçük denilenebilecek boyutlara sahip. Bunun dışında ise Ultima Thule'un şekli veya kimyasal yapısı gibi özellikleri gizemini korumaya devam ediyor.
Ultima Thule yakın geçişi hakkında konuşan New Horizons görevinin baş araştırmacısı Alan Stern,"Tam anlamıyla bir keşif görevine çıkıyoruz. Geçmişte üzerinde çalıştığımız herhangi bir objenin aksine Ultima Thule hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. Bir bilinmeze doğru uçtuğumuz söylenebilir." ifadelerini kullandı.
Ultima Thule'un 24 Aralık'ta 10 milyon kilometre uzaklıktan çekilen fotoğrafı:
Zaman kapsülü görevi görecek
Ultima Thule, Güneş'ten milyarlarca kilometre uzaklıkta, karanlık ve soğuk bir bölge olan Kuiper Kuşağı'nda yer alıyor. Buradaki cisimler Güneş Sistemi oluştuğundan bu yana donmuş bir halde bozulmadan duruyorlar. Dolayısıyla bilim insanları Ultima Thule ve benzeri cisimlerin bir zaman kapsülü görevi görebileceğini ve Güneş Sistemi'nin oluşum yıllarına ışık tutabileceğini düşünüyor.
Cuma günü bir basın konferansı sırasında konuşan Alan Stern,"Ultima Thule bizi dört buçuk milyar yıl geçmişe götürecek bir zaman kapsülü. Herhangi bir uzay görevinde ziyaret ettiğimiz en bozulmamış yer olacak. Ekip olarak duyduğumuz heyecanı kelimelerle ifade etmemiz gerçekten de mümkün değil." sözlerini kullandı.
New Horizons'un geçiş sırasında Ultima Thule'a 3500 kilometre kadar yaklaşması bekleniyor. Plüton yakın geçişindeki mesafe bu rakamın yaklaşık 4 katıydı. Uzay aracının yakın geçiş sırasında elde edeceği veriler NASA'lı bilim insanları tarafından aylarca süren araştırmalarla incelenecek ve gökcisminin sırları ortaya çıkarılmaya çalışılacak.
İletişim 12 saat sürüyor
Güneş Sistemi'nin en uzak köşeleri diyebileceğimiz bir konumda bulunan New Horizons'un Dünya'yla olan iletişimi de artık büyük bir gecikmeyle gerçekleşiyor. NASA'nın Dünya'dan gönderdiği bir radyo sinyali uzay aracına ışık hızında ancak 6 saatte ulaşabiliyor. New Horizons'dan gönderilen sinyalin Dünya'ya ulaşması da aynı şekilde 6 saat sürüyor.
Tarihi yakın geçiş 1 Ocak 2019'da Türkiye saatiyle 08.33'de gerçekleşecek. New Horizons şu sıralar saatte 51 bin kilometrelik bir hızla Ultima Thule'a yaklaşmaya devam ediyor. NASA'nın yakın geçiş sırasında gerçekleştireceği canlı yayını aşağıdaki pencereden izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.