Nvidia’nın, CES 2016 etkinliğinde otomotiv sektörüne yönelik olarak tanıttığı en güçlü sistem olma özelliğine sahip Drive PX 2 ile ilgili GTC 2016 konferansında da teknik detaylar paylaşıldı.
Drive PX 2
Sürücüsüz araçlardaki karmaşık algoritmaların en hızlı şekilde işlenmesini amaçlayan Drive PX 2, Pascal tabanlı olması ile de dikkat çekiyor. Aslında Pascal tabanlı ilk sistem de diyebiliriz ancak kullanılan ekran kartının modeli veya donanımı bilinmediği için, Tesla P100 bu ünvanı elinden alıyor.
Drive PX 2 sisteminde iki adet özelleştirilmiş Tegra yonga seti kullanılıyor. Bu yonga setlerinde, daha güçlü ve daha az enerji tüketen 64-bitlik özelleştirilmiş 2 adet Denver 2 çekirdeği mevcut. Yanında ise düşük enerji tüketimi için 4 adet Cortex-A53 çekirdeği yer alıyor.
Entegre grafik tarafında ise Pascal tabanlı bir mimari kullanılıyor. Ayrıca yine her Tegra yonga seti için 8GB LPDDR4 RAM bellek kullanılıyor. Bu kombinasyon toplamda 50GB/s bant genişliğine ulaşıyor. Bu yonga setleri muhtemelen yeni bir Tegra isimlendirmesi altında ayrıca piyasaya sürülecek.
Pascal mimarisi sadece içeride değil dışarıda da mevcut. Her Tegra yonga seti için bir de harici Pascal ekran kartı kullanılmış. PCIe üzerinden bağlanan Pascal ekran kartlarında 4GB GDDR5 bellek yer alıyor. Bant genişliği ise 80GB/s seviyelerine çıkıyor. 1.25GHz seviyesinde çalışan bellekler, 1.5GHz seviyesine çıkabiliyor ve bant genişliği de 96GB/s civarına ulaşıyor.
Sistemin pik performansı FP32 olarak 8 TFLOPS seviyesine ulaşıyor. Nvidia ise 24 DL TOPS şeklinde sektörde yeni bir isimlendirmeye geçmiş. Yani saniyede 24 trilyon derin öğrenme işlemi yapılıyor. Otonom araçların yapay zekayı temel alması nedeniyle, ulaşılan bu rakam çok önemli.
Kart üzerindeki arayüz, saniyede 70Gb IO performansını destekliyor. Ayrıca sürüş güvenliği için ASIL-D mikro kontrolcü entegre edilmiş. Yine AutoSAR uyumluluğu gereği, geliştiriciler kartın kaynak kodlarından tam olarak istifade edebiliyor. Sistem sıvı soğutma ile destekleniyor.
Sürücüsüz otomobillerin önündeki, arkasındaki yolu ve çevresini sürekli analiz etmesi gerekiyor. Bu yüzden geliştirilecek sistemlerin de herhangi bir gecikmeye sebep olmaması şart. Zira saniyelik bir analiz gecikmesi, sürücüsüz aracın kaza yapması ile sonuçlanabilir. Bu yüzden Nvidia, herhangi bir açığa meydan vermek istemiyor.
Nvidia, otomotiv sektöründe, özellikle özelleştirilmiş bu tür sistemler ve Tegra yongaları ile güçlü bir büyüme yakaladı. Tesla gibi devler, Nvidia’nın teknolojileri ile yakından ilgileniyor. Sistemin fiyatı 15000$ ve şimdiden birinci sınıf otomobil üreticilerine sevkiyat başlamış durumda.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz: