Drone'lar için hareket algoritması
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde havacılık üzerine çalışmalar yapan Doçent Doktor Soon-Jo Chung, 2009 yılındaki olayın ardından kuş sürülerinin uçaklardan ve havalimanlarından nasıl uzak tutulacağını araştırmaya başlamış. Benzer bir olayın tekrar yaşanması halinde bu kez mutlu sonla bitmeyeceğini düşünen Chung, ekibiyle birlikte otonom drone'ları kullanarak kuşları havalimanlarından uzak tutmak için bir çözüm geliştirdi.
Otonom bir drone'un kuşlara yol göstermesi veya onları belli bir çerçevenin dışına itmesi basit gibi görünse de aslında sürü halinde hareket eden yüzlerce kuşu aynı anda yönlendirmek hiç de kolay değil. Drone'un nasıl konumlandırılacağı konusunda çok dikkatli olmaları gerektiğini belirten Chung; ''Drone çok uzakta kalırsa sürüyü etkileyemeyecek; çok yaklaşırsa sürüyü dağıtacak ve tamamen kontrol edilemez bir hale getirecek.'' ifadesiyle bu işin ne kadar hassas olduğunu vurguluyor.
Chung'a göre insanların yerine otonom bir drone'un kullanılması gerekliliği de yine aynı sebepten kaynakanıyor. Bir operatörün yönettiği drone, operatörün agresif hamleleri sonucunda kuşlara fazla yaklaşırsa bir daha kuş sürüsünü yönlendirmek imkansız olabilir. Bu nedenle drone'un alacağı konum ve kuşların hareket yönü arasında ilişki kurmak şart.
Bu ilişkiyi kurmak için ilk olarak sürülerin nasıl hareket ettiğini matematiksel bir şekilde modelleyen ekip daha sonra bu modeli kullanarak drone'lar için hareket algoritması oluşturdu. Böylece drone çevresindeki kuşların sayısını, hareket yönünü ve hareket hızını analiz ederek kuşları kontrol etmek için hangi doğrultuda ilerleyeceğine karar verebiliyor. Henüz sınırlı koşullarda test edilen yöntemin havalimanlarında uygulanması için çok sayıda testten geçmesi gerekiyor ancak yöntemin başarılı olması halinde, en azından uçakların iniş ve kalkış anlarında, kuş sürüleri problem olmaktan çıkabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.