Magnus, sahip olduğu özelliklerden kutulama şekline kadar her şeyiyle oyuncu odaklı geliştirilmiş bir mikrofon. Özel taşıma çantası ile gelen mikrofonu, bir başka yere taşımak istediğinizde bu çanta sayesinde güvenle taşıyabilirsiniz.
Kutu içeriğinde taşıma çantası yanında kullanım klavuzu, özel USB bağlantı kablosu ve mikrofon ayakları için özel dönüştürücü adaptör yer alıyor.
Metal gövdesi ve gelecek temalı çizgileri ile transformers evreninden fırlamış teknolojik bir ürünü andıran mikrofonun arka kısmında yer alan ASUS Rog logosu, çizgiler ve alt kısımdaki led aydınlatmanın yanıp sönme şekli ve renkleri ASUS’un Armory isimli yazılımı üzerinden ayarlanabiliyor.
Daha çok masa üzeri kullanım için dizayn edilen mikrofonu dilerseniz altındaki vida deliği sayesinde mikrofon ayakları veya tripod üzerine de konumlandırabiliyorsunuz. Kutu içeriğinde gelen vida adaptörü ise farklı mikrofon ayakları için uyum sağlıyor.
USB 3.0 üzerinden bilgisayar ile bağlantı sağlayan Magnus’un özel kablosunun her iki ucu da USB Tip A olarak dizayn edilmiş. Oldukça kalın olan kablo mikrofonun hemen sol kısmından bağlandığı için hem görüntüyü bozuyor hem de masa üzerinde saklaması oldukça zor oluyor.
Mikrofonun solunda farklı USB aygıtları takabilmeniz adına ek bir USB girişi yer almakta.
Bilgisayar tarafından hem USB ses kartı hem de mikrofon olarak tanınan Magnus üzerinde kulaklık çıkışı ve kulaklık çıkışının ses yüksekliğini ayarlayabileceğiniz bir ayar tekeri bulunuyor. Aynı zamanda sol kısımda mikrofon üzerindeki aydınlatmayı kapatmak ve modlar arasında geçiş yapmak için bir buton daha konumlandırılmış.
Mikrofonun hızlıca sessiz moda almak isteyenler için sessize al tuşu unutulmamış.
Sağ kısımda en dikkat çekici şeylerden biri AUX girişi. Rog Strix Magnus’a MP3 çalar veya benzeri diğer ses kaynaklarını da bağlamak mümkün. Böylece yayın esnasında sesiniz yanında ek kaynakların sesini de yayına taşıyabiliyorsunuz.
Mikrofon üzerindeki kazanç tekeri ile de hassasiyet ayarı hızlı bir şekilde yapılabiliyor. Magnus, 3 farklı çalışma moduna sahip. Mod seçim düğmesinde en üstteki tek kişi olarak gösterilen modda direkt olarak önden gelen seslere odaklanılarak kayıt sağlanıyor.
Çift kişi ile resmedilen stereo modda sağ ve soldan gelen sesler stereo olarak yayına aktarılıyor. Böylece iki kişi aynı anda konuşacaksa iki taraftan da kayıpsız ses kaydı alınabiliyor. En alttaki seçenek ise gürültü engelleme özelliğini aktif ediyor.
Magnus’un tepe kısmında kullanıcıya doğru bakan açılı 3 tane 14mm kondanser mikrofon yer almakta. Bunlara ek olarak arka kısmında ise bir tane küçük gürültü engelleyici mikrofon konumlandırılmış.
Mikrofon arka kısımda kalan nesnelerin çıkarttıkları sesleri dinleyerek buna göre bir algoritma oluşturuyor ve ortam sesini bastırarak sizin sesinizi ön plana çıkartıyor. Ses testleri kısmında gürültü engelleme başarımı üzerinde ayrıca duracağız.
Evet mikrofonun teknik ve fiziksel özellikleri ile ilgili anlatacaklarımız bu kadar şimdi dilerseniz testlere geçelim. Testlerde Magnus karşısına popüler yayın mikrofonlarından biri olan Yeti Blue’yu koyduk. Her iki mikrofon da hem yakın hem de uzak mesafede konumlandırılarak test edildiler. Zira Magnus’un en iddialı olduğu şey masada uzak bir noktada dururken de sesinizi iyi bir şekilde karşı tarafa iletebiliyor olmak.
Şimdi ilk olarak Yeti ile kayıt altına alınan yakın mesafe sesi dinleyelim. Oldukça düz, basların geride kaldığı tiz ve orta seslerin önde durduğu bir performans var. Sıra Magnus’da
Magnus’da orta ve bas sesler ağırlıkta. Her ikisi için de yakın mesafede işlerini iyi yapıyorlar denebilir. Sıra masanın ucuna konumlandırıldıkları uzun mesafe testinde. Yeti ile başlıyoruz.
Yeti’nin biraz yankı almaya başladığını ve ortam seslerinden fazlaca etkilendiğini gördük. Performansı geriledi. Şimdi aynı mesafeye Magnus’u koyalım bakalım ne yapacak.
Sanki yakında gibi değil mi? Bu mikrofonu diğerlerinden ayıran en önemli şey de bu işte. Mikrofon uzakta dururken sanki yakında gibi zengin kayıt yapmaya devam ediyor. Gerçekten mükemmel.
Peki ya gürültü engelleme nasıl çalışıyor? Gürültü engellemeyi arka planda klavye sesi varken test edeceğiz.
Gürültü engelleme belli oranda arka sesleri bastırıyor ama bu esnada sesimizi de mekanik hale getiriyor. Bana sorarsanız çok zor şartlarda kayıt yapmıyorsanızsa pek kullanılası değil. Özellikle OBS’in başarılı gürültü engelleme filtreleri düşünüldüğünde olmasa da olur bir özellik.
Magnus’u genel olarak değerlendirecek olursak;
Amerika’da 150 Dolar seviyesinde bir fiyatla satışa çıkması beklenen mikrofon hem malzeme kalitesi hem de ses kalitesiyle en alınası cihazlardan biri. Benim gibi yayında mikrofonu göstermek istemeyenler için de tek seçenek denebilir. Uzakta konumlandırıldığında dahi sesi çok net kayıt altına alabiliyor.
3. Parti gürültü engelleme özelliği olan bir yazılım kullanma şansınızın olmadığı durumlarda gürültü engelleme özelliği de işinizi görebilir. Ses kalitesini düşürüyor olsa da en azından yerleşik olarak böyle bir özelliği var ister kullanırsınız isterseniz kullanmazsınız.
Üzerindeki ek USB portu ve aux girişi de genişletilebilirlik sağlıyor.
Eğer canlı yayınlar ve oyun kayıtları için ağzınıza yapıştırmadan da güzel ses alabilecek bir mikrofon arıyorsanız ASUS, ROG Strix Magnus piyasadaki en iyi seçenek oluyor.