Tüm grafik dünyası, AMD ve Nvidia’nın özellikle Radeon RX 480 ile GeForce GTX 1060 ekran kartı mücadelesine odaklanmışken, Nvidia’dan hiç beklemediğimiz bir hamle geldi. Şimdiye kadar ki profesyonellere ve oyunculara yönelik en güçlü ekran kartı olmaya aday Pascal tabanlı Nvidia Titan X duyuruldu.
Nvidia cephesinde Titan serisinin ayrı bir yeri olmuştur. Son kullanıcıya sunulan en güçlü ekran kartı konumundaki Titan serisi, fiyat olarak da üst seviyelerde geziniyordu. Pascal tabanlı Titan X ise çıtayı daha da yukarılara taşıyor.
Aslında Nvidia Titan X ile ilgili az çok bazı şeyler detaylanmıştı. Nvidia’nın, süper bilgisayarlara yönelik olarak tasarladığı Tesla P100 ekran kartındaki GP100 grafik birimini biraz daha optimize ederek, GP102 grafik birimini elde ettiği ve bunu da Titan X modelinde kullanacağı biliniyordu. Firma, bizi yanıltmadı.
Pascal tabanlı Nvidia Titan X
Şuna ilk olarak değinmekte fayda var. Titan X ekran kartını aslında HBM 2 bellek ile bekliyorduk ve Tesla P100 ekran kartında da bunu görmüştük. Bununla birlikte, HBM 2 bellek teknolojisinin üretim konusunda henüz tam verimliliğe ulaşamaması, gelecek yılın başlarına doğru takvimi kaydırmaya başlamıştı. Bazı kaynaklar, Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartının 2017 yılı başlarında piyasaya çıkacağını ve AMD’nin Vega mimarisine meydan okuyacağı dile getirilmişti.
Görünen o ki, Nvidia gelecek yıla kadar beklemek istemedi ve bu yeni oyun canavarına GDDR5X bellek desteği yapmakla yetindi. 12GB GDDR5X bellek, şimdiye kadar gördüğümüz en yüksek kapasiteli G5X bellek olma özelliğini taşıyor. 384-bit veri yolu ile birlikte, ekran kartı 480GB/s bant genişliğine ulaşabiliyor. Geçen yılın HBM 1 bellek teknolojisi de 512GB/s bant genişliği sunmaktaydı. Bu bakımdan, artık HBM 2 hariç mevcut bellek teknolojilerinin arasında bir fark olmadığını söyleyebiliriz.
Teknik Detaylar
TSMC’nin 16nm FinFET üretim sürecini ve Nvidia’nın yeni nesil Pascal mimarisini sonuna kadar kullanan Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında, 12 milyar transistör kullanıldığını görüyoruz. Tesla P100 ekran kartında bu rakam 15 milyara ulaşıyordu. Elbette zar alanlarının da eskiye oranla daha küçüldüğünü belirtmekte fayda var. Üretim sürecinin faydalarını burada net bir şekilde görebiliyoruz.
Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında 3584 CUDA çekirdeği bizi karşılıyor. Son kullanıcı tarafındaki tek GPU’lu Nvidia ekran kartları içerisinde en yüksek çekirdek rakamı Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartında yer alıyor. Önceki nesil Titan X modelinde 3072 çekirdek yer alıyordu.
Nvidia yeni ekran kartında saat hızlarını da önemli miktarda artırıyor. Taban frekansı 1.41GHz seviyesinde iken, aşırtılmış frekans da 1.53GHz seviyesinde. Elbette ekran kartının 2.3 ve hatta 2.5GHz seviyelerine kadar hız aşırtılabileceğini söylemeye gerek yok. Enerji verimliliği ve üst düzey mühendislik sayesinde, kartın OC performansı çok yüksek. Önceki nesil Titan X modelinden yüzde 60 daha hızlı olduğu ifade ediliyor.
Performans
Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartı, 11TFLOPS kayar nokta performansına ulaşabiliyor. Ayrıca 44 TOPS INT8 şeklinde bir değer daha var ve Nvidia bunu derin öğrenme işlemlerinin performansı olarak tanımlıyor. Örneğin Tesla GP106 tabanlı Drive PX 2 sürücüsüz araç bilgisayarında, 20 TOPS derin öğrenme değeri bulunuyordu.
Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartı özellikle üst düzey oyun tutkunlarını oldukça heyecanlandıracak zira artık 4K oyunları 60 kare/saniye hızında oynatma konusunda en akıcı model olacak. Yine HDR desteği ve 8K 60fps desteği de ekran kartında yerini alıyor. Ayrıca profesyonel çalışmalarla uğraşan kullanıcılar için de büyük avantajlar getiriyor.
Tasarım tarafında yine Founders Edition çizgisi bizi karşılıyor. Daha güçlü ve daha agresif bir şekilde yapılmış dış tasarım yanında, hava soğutma sistemi ısıyı en iyi şekilde yayacak ve hız aşırtma rekorlarında kullanıcıyı zorlamayacak şekilde optimize edilmiş.
250W TDP değerine sahip olan ekran kartı için bir adet 8-pinli, bir adet de 6-pinli güç bağlantısı kullanılıyor. Haliyle bu derece güçlü bir ekran kartı için, 2 adet güç bağlantısı zorunlu. Diğer ekran kartlarında tek güç bağlantısı görüyorduk. Anlaşılan Nvidia, grafik mimarisine çok güveniyor olsa da, kartını riske etmemiş.
3x Display Port 1.4, 1x HDMI 2.0b ve 1x DVI girişine sahip olan Pascal tabanlı Nvidia Titan X ekran kartı için, 1200$ seviyesini gözden çıkarmak gerekecek. Bu haliyle, kartın her oyuncuya hitap etmediğini söylemek gerek. Önemli bir kesim için Radeon RX 480, GTX 1060, GTX 1070 ve GTX1080 ekran kartları yeterli olacaktır. Profesyoneller için ise Titan X modelinden daha iyi bir ekran kartına geçiş fırsatı olacaktır.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
12884 kez okundu.
38 kişi, toplam 38 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia pascal ve