NAND bellek sektörünün yeni alanı QLC tabanlı modüller çok hızlı benimseniyor. Önemli avantajları olan yeni teknoloji için pek çok dev büyük yatırımlar yapıyor. Yakın dönemde sıkı bir rekabet başlayacak gibi.
QLC NAND nedir?
QLC NAND bellekler bir hücreye 4 bit yazılmasını ifade ediyor. NAND bellek pazarında ilk olarak tek hücreli SLC ürünleri piyasaya çıkmıştı. Daha sonra 2 hücreli MLC bellekler ve sonrasında da 3 hücreli TLC bellekler geliştirildi.
Her aşamada zar başına depolama yoğunluğu artarken QLC ile zirveye çıkmış oldu. 64-katmanlı bir bellekte 4 hücreli olanın 3 hücreli olana göre yüzde 33 daha fazla depolama alanı barındırdığı tespit edilmiş. Micron bu sayede tarihteki ilk 1Tb kapasiteli ticari NAND zarını geliştirmeyi başardı.
Hücre başına daha fazla bit ekleyebilmek yoğunluğu arttırarak enerji verimliliği sağlıyor olsa da kullanım ömrünü biraz azaltıyor. Hata düzeltme mekanizması gibi bazı teknolojiler ile bunun önüne geçilmeye çalışılmış. QLC bellekler hemen hemen TLC bellekler kadar ömre sahip. TLC belleklerde örneğin 500GB kapasiteli bir SSD modeli 300TB yazma ömrü sunuyor. Yine hücre başı veri girdi döngüsü de ortalama 1000 civarında.
Intel QLC NAND bellekler
Intel veri merkezleri için sektörün ilk PCIe QLC SSD ürünlerinin hacimli üretimine başladığını duyurdu. Intel kendi SSD ürünlerinde Micron’un QLC NAND belleklerini kullanıyor. Yeni SSD serisi 2.5 inç sürücüler kullanılacak ve u.2 nvme arayüzüne yer verilecek. Bu serinin 20TB kapasiteye kadar çıkacağı ifade ediliyor.
Tüketici tarafında daha önce de internete sızan Intel SSD 660p serisi yer alacak. Intel SSD 660p ürünleri PCIe 3.0 x2 temelli M.2 formatında olacak ve 1800MB/s veri transfer hızlarına çıkacak. Kapasite seçeneklerinin 2TB seviyesine kadar olması bekleniyor.
Micron QLC NAND bellekler
Micron zaten ilk 1Tb kapasiteli ticari NAND zarını geliştirmişti. Kısa süre içerisinde tüketicilere yönelik QLC SSD serileri piyasada olacak. Aynı zamanda üretim ortağı Intel’e de tedarik yapıyor.
Toshiba ve WD
Toshiba ve WD firmaları da QLC NAND için ortaklık kurmuş durumda. Toshiba’nın 96-katmanlı BiCS modülleri QLC NAND bellek kullanıyor ve zar başına 1.33Tb seviyesine ulaşabiliyor. İkili tek bir pakette 2.66TB kapasitesine kadar ulaşabilecek.
Toshiba ve WD ortaklığı 2019 yılında hacimli üretime başlayacak. Tüketiciye yönelik ilk QLC ürünlerinin SanDisk markası altında ulaşacağı belirtiliyor. Daha sonra Toshiba da kendi ürünlerini piyasaya çıkaracak.
Samsung
Samsung ise henüz piyasaya bir ürün çıkarmadı ancak yol haritasında QLC NAND üretimine kesin bir şekilde değinmişti. QLC NAND üretimi daha keskin bir süreç istediği için üreticiler hassas hareket ediyor. Samsung NAND üretimi için toplamda 9 milyar dolarlık bir yatırım paketini duyurmuştu.
QLC NAND belleklerin ilk etapta kurumsal pazara çıkacağı için fiyatının da yüksek olacağı tahmin ediliyor. Üretim maliyetleri düşmeye başlayınca son kullanıcı pazarında da bu ürünleri görebileceğiz.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.