Yüzen nükleer santral fikrini dile getiren birçok ülke var. Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi dünya devleri açık denizde "yüzen" nükleer santral inşa etmeyi düşünürken Rusya hızlı davranarak bu projeyi hayata geçirdi. Ülke şimdiye kadarki ilk yüzen nükleer enerji santrali olduğunu iddia ettiği Akademik Lomonosov'u tamamladı. Baltık Denizi'nde inşa edilen santral 70 megawatt elektrik üretme kapasitesine sahip olacak.
Yüzen enerji santrali, nükleer yakıt dolumu için St.Petersburg limanından ayrılarak Murmanks şehrine doğru yola çıktı. Akademik Lomonosov daha sonra petrol sanayi kasabası Pevek'e güç sağlamak üzere Arktik Okyanusu'na doğru yola koyulacak. Ayrıca bir tuzdan arındırma tesisi ve petrol sondaj kulelerine güç verecek.
100 bin kişilik bir şehre güç verebilecek
Gemide iki nükleer reaktör var ve 100.000'den fazla nüfusu olan bir şehre yetecek kadar güç sağlayabiliyor. Projenin 232 milyon dolara mal olduğu ve çalışmaların yaklaşık on yıl önce başladığı bildirildi. Akademik Lomonosov'un Greenpeace gibi çevreci örgütler tarafından ağır şekilde eleştirildiğini belirtelim.
Greenpeace nükleer uzmanı Jan Haverkamp, Arktik Okyanusu'nda yüzen nükleer reaktörlerin, iklim değişikliğinden dolayı zaten muazzam bir basınç altında olan kırılgan çevreye yönelik şok edici bariz bir tehdit oluşturacağını söyledi
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.