2015'te Rusya’da yürürlüğe giren veri merkezi yasası ile ülkede hizmet veren servislere önemli yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Öyle ki yasa gereğince Rus vatandaşlarına hizmet veren platformlar, sadece Rus vatandaşlarına ait verileri ülke sınırları içerisinde kuracakları merkezlerde saklamaları gerekiyor.
Diğer bir deyişle aynı Amerikan gizli servislerinde olduğu gibi Rus yetkililer de -güvenlik gerekçesiyle- bahsi geçen veri merkezlerinden istedikleri kullanıcı bilgilerine kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Rusya’da 5 milyonu aşkın üyesi bulunan profesyonel iş ağı LinkedIn ise yapılan uyarılara kulak asmadığı ve ülkede sunucu kurmadığı için yerel mahkeme kararıyla erişime engellendi.
Benzer bir durum ülkemizde PayPal ile yaşandı
PRISM adıyla bilinen, Microsoft’un kullanıcı bilgilerini direkt CIA ve NSA ile paylaştığı skandal sonrasında düzenlemeye giden Rus hükümeti, devlet kurumlarında Microsoft ürünlerinin kullanımını kademeli olarak yasaklamaya başlamış ve teknoloji devine adeta savaş açmıştı.
Diğer taraftan Rusya’nın yasasını doğru bulmayan Google Ar-Ge faaliyetleri sürdürülen ofisini ülke dışına taşımış, benzer diğer platformların büyük bölümü ise ofislerini kapatma kararı almışlardı. Hatırlayacağınız gibi ülkemizde de PayPal ile benzer bir sorun yaşandı ve servis sürpriz bir kararla Türkiye operasyonlarını durdurma kararı aldı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
F
Baya eğlenceli görünüyor :)
S
Eğlenceli görünüyor
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
D
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
3203 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
linkedin, erişim engeli ve