50 milyar doların üstünde kâr
Samsung bugün 2017'nin dördüncü çeyreği ile 2017 geneline ait mali sonuçları paylaştı. 2016 yılında son çeyrekte 8.6 milyar dolar kazanan şirket geçtiğimiz yıl aynı dönemde 14 milyar dolar kâra ulaştı. Dördüncü çeyrekteki başarıyı yılın diğer periyotlarında da sürdüren şirketin 2017 yılında 50.2 milyar dolarlık işletme kârı elde etti. Şirketin 2016'da elde ettiği toplam işletme kârının 27 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde Samsung'un mali açıdan ne kadar verimli bir yılı geride bıraktığı daha net olarak görülebilir. Samsung'un paylaştığı başarılı mali sonuçlar şirketin hisse değerine de yansıdı. Sonuçların açıklanmasının ardından Samsung'un hisse değeri yüzde 8 oranında artış gösterdi.
Şirketin açıklamasına göre Samsung'un rekor mali sonuçlara ulaşmasında en büyük katkı yarı iletkenlerden geldi. Veri merkezleri, akıllı telefonlar ve kripto para madenciliği gibi alanlarda yüksek işlem gücü için yarı iletkenlere yönelik talep giderek artarken Samsung'un yarı iletken satışlarında, rakipleri Intel ve SK Hynix gibi adeta bir patlama yaşandı. Öte yandan OLED ekran üretiminde de ciddi bir artış yaşandı. iPhone X için Apple'a milyonlarca OLED ekran satan Samsung bu alanda önemli bir kazanç elde ederken LCD ekranlara eskisi kadar ağırlık vermediği için LCD tarafında kârlılık düştü.
Mobil tarafta düşüş var
Şirketin akıllı telefon satışı ise dördüncü çeyrekte 2016'ya kıyasla artış gösterse de 2017'nin 3. çeyreğine kıyasla azaldı. Dördüncü çeyreği 23.7 milyar dolarlık gelirle kapatan mobil cephesi, geçtiğimiz yıla kıyasla 1.8 milyar dolar daha fazla gelir elde etti. Dördüncü çeyrekte Galaxy Note 8 gibi üst segment telefon satışlarıyla öne çıkan Samsung'da orta sınıf akıllı telefon satışlarında istenilen hedefler ıskalandı. Böylece dördüncü çeyrekte mobil bölümünde elde edilen gelir bir önceki çeyreğin gerisinde kaldı.
Mali raporla birlikte 2018'e yönelik hedeflerini de yatırımcılarıyla paylaşan Samsung, 2018 yılında yarı iletken üretimini ve akıllı telefon üretimini, bu alanlara yönelik talebin artacağını düşündüğünden, artırmayı planlıyor. Geçtiğimiz günlerde Apple'ın 2018'in ilk çeyreği için üretim adetini düşürmesi kararıyla zıt olan bu kararın yanı sıra Samsung, akıllı asistanı Bixby'nin ve akıllı telefonlarındaki kameraların geliştirilmesi için de yoğun çaba harcayacak.
Şirket için önemi büyük
Tabi Samsung'un geçtiğimiz yıl yaşadığı kriz döneminden böylesine rekor rakamlarla çıkması şirket için oldukça anlamlı. 2016 yılında satılan Galaxy Note 7 model telefonları bataryalarındaki problem nedeniyle piyasadan toplayan şirket milyarlarca dolarlık zarara uğramıştı. Şirkette yaşanan ve Samsung'un fiili yöneticisinin hapis cezası almasıyla sonuçlanan rüşvet krizi ise Samsung İcra Kurulu Başkanı Kwon Oh-hyun tarafından ''Eşi benzeri görülmemiş bir kriz.'' olarak değerlendirilmiş ve şirket için mali kayıpların yanında prestij kaybına da neden olmuştu. Şirketin özellikle üçüncü ve dördüncü çeyrekteki performansı ise mali tarafta tüm bu krizlerin aşıldığını gösteriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.