- Televizyonlar teste tabi tutulduklarını yazılım üzerinden anlıyorlar
- Üreticiler yazılım hatasından kaynaklandığını belirtiyorlar
- Yorumlar
Hatırlayacağınız gibi Volkswagen’in otomobillerinde emisyon testlerini yazılım aracılığıyla manipüle etmesiyle ortaya çıkan skandal, başta Almanya olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Araçlarını geri çağıran ve imaj zedelenmesinin yanı sıra milyonlarca dolar zarara uğrayan üreticinin ardından benzer bir olay bu kez teknoloji dünyasında yaşanıyor.
Doğal Kaynakları Koruma Konseyi (Natural Resources Defense Council - NRDC) tarafından gündeme getirilen bilgiye göre Samsung, LG ve Vizio’nun televizyonlara uygulanan enerji testlerinde yazılım aracılığıyla hile yaptıkları ve cihazlarını olduğundan daha fazla çevre dostu olarak gösterdikleri ifade ediliyor.
Televizyonlar teste tabi tutulduklarını yazılım üzerinden anlıyorlar
Enerji Bakanlığı tarafından belirlenen düzenlemeye göre ev aletleri üreticileri ürünlerini enerji kullanımı ve verimlilik testine tabi tutmaları gerekiyor. Test sonuçları ise cihazlara yapıştırılan sarı etiket üzerine yazılıyor.
Televizyonlara enerji tasarruf testi 10 dakika uzunluğundaki, günlük TV yayınlarında karşılaşmadığımız oldukça kısa sahnelerden ve hızlı geçişlerden oluşan bir video ile yapılıyor. Bu süre zarfında enerji değerleri ölçülen cihazlar elde edilen sonuçlara göre bir derecelendirmeye tabi tutuluyorlar.
Konseyin belirttiğine göre aynı Volkswagen’deki gibi yazılım ile teste tabi tutulduğunu anlayan -2015 ve 2016 yıllarında piyasaya sürülen bazı- televizyonlar, 10 dakika boyunca enerji tasarrufunu normalin çok daha üzerine çekerek minimum enerji sarf ediyorlar. Raporda yer alan bilgilere göre testin henüz ilk dakikasından itibaren enerji tüketimin oldukça fazla düşürüldüğü söyleniyor.
Üreticiler yazılım hatasından kaynaklandığını belirtiyorlar
Doğal Kaynakları Koruma Konseyi iddiasını kanıtlamak için 10 dakika uzunluğunda, televizyonlarda yayınlanan görüntülere paralel, daha normal geçişlere sahip kendi videosuyla aynı testi uyguluyor. Elde edilen sonuçlara göre bakanlığın testinde yüzde 58 oranındaki enerji tasarrufu, NRDC’nin testinde ise sadece yüzde 13 çıkıyor.
Bu sonucun nedeni olarak Samsung ve LG’nin televizyonlarda harekete duyarlı karartma özelliği gösteriliyor. Öyle ki hareketli ve hızlı sahne geçişlerinde ekran otomatik olarak karartılıyor. İlgili teknoloji markaları her ne kadar bu özelliğin reklam ve video kliplerde devreye girdiğini belirtseler de üstü kapalı şekilde test sırasında hile yapılmasını sağlıyor.
Diğer taraftan Samsung ve Vizio’nun bazı televizyonlarında resim modunun ya da parlaklık, kontrast gibi ayarların değiştirilmesiyle enerji tasarruf modunun devre dışı bırakıldığı belirtiliyor. Tüketicilerin bahsi geçen hile yüzünden televizyonun kullanım ömrü boyunca 1.2 milyar dolar ek fatura ödedikleri de araştırmada yer alıyor. Konuyla ilgili üreticilerle iletişime geçen NRDC, firmaların yazılım hatası olarak söylediklerini ve güncellemeyle sorunu çözeceklerini dile getiriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.