- Mikroplastikler insan bağırsağına ulaşıyor
- Deniz ürünleri ve ambalajlı gıdalar tehlike saçabilir
- Yorumlar
Mikroplastikler insan bağırsağına ulaşıyor
Avusturya Çevre Ajansı ve Viyana Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada mikroplastiklerin farklı coğrafyalarda etkin bir madde olup olmadığı mercek altına alındı. Araştırmacılar her biri farklı ülkelerde(Finlandiya, İtalya, Japonya, Hollanda, Polonya, Rusya, Ukrayna, Avusturya) yaşayan 8 katılımcının bir hafta boyunca tükettiği gıdaları not etmesini istedi. Haftanın sonunda ise katılımcılardan dışkı örneği alınarak bu örnekler analiz edildi.
Analizin sonucunda araştırmacılar çarpıcı bir tabloyla karşılaştı: Ortalama 10 gram insan dışkısında 20 adet mikroplastik parça bulunuyordu. Bazı örneklerde 9 farklı tipte plastik bulunurken örneklerde 50 ila 500 mikrometre arasında plastik parçalara rastlanılmıştı. Avrupa'da gerçekeleşen bir etkinlikte bulguları diğer uzmanlarla paylaşan Dr. Philipp Schwabl yaptıkları çalışmanın bir ilk niteliği taşıdığını belirtirken ''Çalışma, plastiklerin insan bağırsağına ulaştığını doğruluyor.'' ifadesini kullandı.
Philipp Schwabl söz konusu mikroplastiklerin özellikle sindirim sistemi hastalıklarına neden olabileceğini, iltihaplanmayı tetikleyebileceğini ve bağışıklık sistemine zarar verebileceğini belirtiyor ancak tehlike düşünülenden çok daha fazla olabilir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda da mikroplastik seviyesinin en yüksek olduğu noktanın bağırsak olduğunu belirten Schwabl bununla birlikte çok daha küçük mikroplastiklerin kan dolaşımına, lenf sistemine ve hatta karaciğere bile girebildiğini belirtiyor. İnsan vücudunda da benzer etkileri görmekten endişe duyan araştırmacılar, mikroplastiklerin insan vücudundaki konsantrasyon seviyesini ölçmek için daha fazla araştırma yapmak gerektiğini belirtiyor.
Deniz ürünleri ve ambalajlı gıdalar tehlike saçabilir
Bu çalışma ile insan vücudundaki mikroplastik varlığı resmen kanıtlansa da aslında mikroplastik meselesi uzun bir süredir bilimsel çalışmalara konu oluyordu. Daha önce yapılan araştırmalara göre Avrupa'da yaşayan bir insan bir yıl boyunca toplamda 11 bine yakın mikroplastiği yutuyor. Mikroplastiklerin ağırlıklı olarak deniz ürünleri veya küçük ambalaj parçaları vasıtasıyla insan vücuduna girdiği düşünülse de araştırmacılara göre mikroplastikler; musluk sularında, biralarda ve hatta yağmur sularında bile mevcut. Bu da insanların mikroplastiklerle daha sık etkileşime geçtiği anlamına geliyor.
Daha önce yapılan bazı araştırmalarda mikroplastiğin balinalarda doğurganlığın azalmasına neden olduğu tespit edilmişti. İnsan vücudunda da bağışıklık sisteminden doğurganlığa kadar çeşitli alanlarda mikroplastiklerin zararlı etkileri görülebilir. Araştırmacılar mikroplastik kaynaklı sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için plastik kullanımının azaltılmasını ve gıda/içecek ambalajlarında ??plastik kullanımının sonlandırılmasını öneriyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
ya yeni video ekleyin ya da bu videoyu kaldırın
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
Hawli
Çok eğlenceli görünüyor :))
Baya eğlenceli görünüyor :)
Eğlenceli görünüyor
mars için birebir :)
Son derece farklı bir alet :D
çöp
türkiyede satılmıyor mu daha?
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Yine mi piramit ( sürekli gördüğüm masonik sembolleri vurguluyorum, istatistikleri bilelim, yerlileriyle iş yapmayalım )
Yurtdışı fiyatı bile 9k olunca insanın hevesi kaçıyor
Benim oğlana alayım bi tane
Efsane Türkiye’ye gelse alırım..
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
Mukemmel bir silah acaba ne kadar hızlı atıyor. [resim] [resim]
Fiyat makul olsa efsane olur gerçekten ya.