Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir çalışmaya göre steteskoplar üzerlerinde staf enfeksiyonuna neden olan staphylococcus bakterisi dahil birçok zararlı mikrobu üzerinde barındırıyor. Yapılan kontrollerde aletlerin yarısından fazlasında staphylococcus bakterisine rastlanmış. Rastlanan diğer bakteriler arasında pseudomonas ve de yer alıyor. Ancak, bu bakteriler daha az sıklıkla görülmüş.
Yapılan çalışmada yoğun bakım ünitelerinde sağlık görevlilerince sürekli kullanılan 20 steteskop, hastaların odasında yer alan ve kullan-at yapılan bir diğer 20 steteskop ve kontrol grubu olarak 10 adet sıfır kullan-at steteskop incelenmiş.
Testler neticesinde 40 steteskobun tümünde çok sayıda ve zengin çeşitlilikte bakteriye rastlanmış. Araştırmacılar bu bakterilerin hastalığa neden olup olmadıklarını bilmediklerini belirtiyorlar. Öte yandan Steteskopların oksijenli su, alkollü mendil, ağartma bezleriyle dezenfekte edilmesiyle mikropların büyük oranda temizlendiği ancak tamamen giderilemediği de görülmüş.
Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Okulu’nda görevli, araştırmanın baş yazarlarından Profesör Ronald Collman, otoriteler tarafından belirlenmiş enfeksiyon kontrol protokollerine uyulmasının son derece önemli olduğunu, özellikle yoğun bakım ünitelerinde kullan-at steteskopların tercih edilmesi gerektiğini, böylece hastalar arası mikrop taşınmasının önüne geçilebileceğini belirtiyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.