Tayland'da mağarada mahsur kalan çocukların tüm hikayesi [Güncelleme: 12 çocuk ve antrenör kurtarıldı]
23 Haziran tarihinde Tayland'ın kuzeyindeki bir mağarada mahsur kalan 12 çocuğun hikayesi mutlu sonla bitmek üzere. Olayın bütün detayları ve bugüne kadar yaşananlar haberimizde.
Tayland'da yerel bir futbol takımı olan Wild Boars takımında futbol oynayan yaşları 11 ila 16 arasında değişen 12 çocuk ve 25 yaşındaki antrenör, 23 Haziran tarihinde gezi amaçlı Tayland'ın kuzeyinde yer alan Tham Luang Nang Non mağarasına giriş yapmış ancak şiddetli yağışın mağaranın girişini kapatmasının ardından mağarada mahsur kalmışlardı. Futbol takımı yağmur sularının gelmesi üzerine mağaranın derinliklerine ilerlemiş ve dört galeriden oluşan mağarada dördüncü galeriye kadar gitmişti. Mağaranın yer aldığı tepenin 1000 metre altında olan bu galeri, mağara girişine yaklaşık 4 kilometre uzaklıktaydı. Burada yüksek bir kara parçasına çıkan çocuklar ve antrenörleri umutsuzca kurtarılmayı beklemeye başladı.
8 gün sonra yerleri tespit edildi
Çocukların mağaranın girişinde zincirledikleri bisikletleri arama kurtarma çalışmalarının mağarada odaklanmasını sağlarken çocuklarla ilgili ilk sevindirici haber 8 gün sonra, 2 Haziran Pazartesi gecesi geldi. Arama faaliyetlerine katılan iki İngiliz dalgıç çocuklara ulaşmayı başarmıştı. Karanlık mağarada su seviyesinin yükselmesinin ardından yüksek bir yere çıkan 12 çocuk ve antrenörün dalgıçlara sorduğu ilk soru ise ''Bugün günlerden ne?'' sorusu oldu.
Çocukların yerinin tespit edilmesinin ardından dalgıçlar çocukların bulunduğu bölgeye gıda, ilk yardım malzemeleri, battaniye ve oksijen tüpü gibi ekipmanları taşımaya başladı ancak bu taşıma süreci hiç de kolay değildi. Çamurlu suda zor koşullar altında ilerleyen dalgıçların girintili çıkıntılı mağara zeminine dikkat etmesi ve dar boşluklardan geçmesi gerekiyordu. Bu da dalgıçların mağara girişinden çocuklara 6-7 saatte ulaşmasına neden oluyordu.
Deneyimli dalgıç oksijen yetersizliğinden hayatını kaybetti
Taylan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı SEAL isimli 144 kişilik özel birlik, ilk olarak mağaradaki su seviyesinin azalmasını ve su seviyesi azalınca çocukları kurtarmayı planlıyordu. Böylece mağaradaki çocuklara sürekli olarak gıda ve malzeme tedariki yapılırken çocukların 4 ay kadar mağarada kalabilecekleri düşünülmüştü ancak çocuklar bulunduktan iki gün sonra yaşanan acı olay bütün planları altüst etti. Tayland Donanması'ndan emekli 37 yaşındaki dalgıç Saman Kunan, çocuklara oksijen tüpü götürdükten sonra dönüş yolunda hayatını kaybetti. Acı haberi duyuran Chiang Rai bölgesi vali yardımcısı, "Görevi çocuklara oksijen sağlamaktı ama dönüş yolunda kendi oksijeni kalmadı." ifadesini kullandı.
*Deneyimli dalgıç kurtarma operasyonlarına katılmadan önce çocukların aileleri için video çekmiş ve ''Çocukları evlerine getireceğiz.'' demişti.
Zamana karşı mücadele başladı
Saman Kunan'ın ölümünün ardından yetkililer mağaradaki oksijen seviyesinin de giderek azaldığını fark etti. Normalde yüzde 21 civarında olan oksijen seviyesi yüzde 15'e kadar düşmüştü. Öte yandan birkaç gün içinde şiddetli muson yağmurlarının başlaması bekleniyordu. Muson yağmurlarının neden olacağı su seviyesindeki yükselme ve oksijen seviyesinin hızla düşmesi çocukların kurtarılmasını imkansız hale getirebilirdi. Bütün bu olasılıkları değerlendiren SEAL Komutanı Apakorn Yookongkaew, ''İlk başta uzun süre kalabiliriz diye düşündük. Şimdi işler değişti. Sınırlı bir zamanımız var.” açıklamasını yaptı. Artık ekip çocukları kurtarmak için zamana karşı yarışmak zorundaydı.
Bu açıklamadan iki gün sonra cumartesi günü erken saatlerde çocukları kurtarmak için operasyon başlatıldı. Alanında dünyanın en iyileri olarak gösterilen 13 yabancı ve 5 Taylandlı dalgıçın katıldığı operasyonlarda mağarada mahsur kalanların 4 kişilik gruplar halinde çıkarılması planlanmıştı. Antrenörün mağaradan çıkan son kişi olmak istemesi üzerine mahsurların üç grup halinde (4-4-5) çıkarılmasına karar verildi.
Kurtarma çalışmaları yaklaşık 12 saat sürdü
Tabi çocukların hiçbiri yüzme bilmediği için kurtarma operasyonunun bir hayli zor geçmesi bekleniyordu. Mağaranın girişinde çocukların bulunduğu bölgeye kadar çekilen halat kurtarma timine kılavuzluk ederken her bir çocuk iki dalgıcın gözetmenliğinde ilerlemeye başladı. Önden giden dalgıç arkasındaki çocuğun oksijen tüpünü taşırken aynı zamanda çıkış yönünü belirliyordu. Çocuğun arkasındaki dalgıç ise çocuğa yardımcı oluyor ve onun rahat bir şekilde suda ilerleyebilmesini sağlıyordu. Dalgıçların mağarada çocuklara ulaşma ve her bir çocuğu çıkarma süresinin 12 saati bulabileceği hesaplanmıştı. Nitekim öyle de oldu. Cumartesi günü Türkiye saati 14.00'da ilk iki çocuğun mağaradan çıkartıldığı haberi geldi.
Mağaranın girişinde çocuklara ilk müdahaleyi yapmak için sağlık görevlileri yerlerini almıştı. Aynı zamanda 12 çocuk ve antrenör için toplam 13 helikopter, ciddi bir sağlık probleminin tespit edilmesi halinde çocukları en yakın hastaneye götürmek için hazır bekliyordu. İki saat sonra iki çocuğun daha mağaradan çıkarıldığı haberi geldi. Dün de devam eden kurtarma operasyonlarında ikinci sevindirici haber bugün sabah saatlerinde geldi. İlk önce kurtarılan çocuk sayısının 6'ya ulaştığını açıklayan İçişleri Bakanlığı daha sonra 2 çocuğun daha kurtarıldığını duyurdu. Kurtarılan 8 çocuk hastaneye sevk edilerek sağlık muayenesinden geçirildi. Kurtarma timi şimdi kalan dört çocuğu ve antrenörlerini kurtarmak için son hazırlıklarını yapıyor.
Aileler antrenöre kızgın değil
Tabi operasyonların başarıyla tamamlanması ve mahsur kalanların tamamen kurtarılmasının ardından 25 yaşındaki antrenörün akıbetinin ne olacağı sorusu bir süredir gündemde. Tayland'daki yerel kaynaklar mağaradan kurtarıldıktan sonra antrenörün yargılanabileceğini belirtiyordu. Çocukların ailesi ise yazdıkları ve antrenöre ilettikleri mektupta antrenörden kendisini suçlamamasını istedi. Mektupta antrenöre kızgın olmadıklarını belirten aile fertleri, ''Kendinize iyi bakın. Hava soğukken battaniye ile örtünmeyi unutmayın. Endişeliyiz. Yakında çıkacaksınız.'' ifadelerini kullandı.
Henüz olayla ilgili cevaplanmamış çok fazla soru var. Bunlardan belki de en önemlisi 12 çocuğun 9 gün boyunca nasıl hayatta kaldığı. Çocukların su salyangozlarını yiyerek beslendiği ve kirli mağara suyunu içerek hayatta kaldığı tahmin ediliyor. Tabi bu ve diğer pek çok bilinmeyen soru operasyon tamamen başarıyla tamamlandıktan sonra yanıt bulacak.
Çocukların hepsi kurtarıldı
Bugün erken saatlerde mağaradan henüz çıkarılamayan 4 çocuğu ve antrenörü kurtarmak için harekete geçen dalgıçlar yaklaşık 1 saat önce sevindirici gelişmeyi paylaştı. Yerel medyada çıkan haberler SEAL tarafından da doğrulandı ve Wild Boars takımının 12 oyuncusunun ve antrenörün eksiksiz bir şekilde mağaradan kurtarıldığı açıklandı. Mağarada geçen 18 günün ardından çocukların vücudunda herhangi bir ciddi problem olması riskine karşılık çocukların hepsi bir hafta boyunca hastanede kalacak. Bu süreçte detaylı röntgen filmleri çekilecek olan çocuklar kapsamlı muayenelerden de geçecek.
Tabi çocuklar ve antrenörleri kurtarılsa da operasyon henüz tamamen sona ermiş değil. Çocukların bulunmasının ardından Tayland donanmasından 3 dalgıç ve bir doktor çocukların yanında kalmaya başlamıştı. Şimdi bu dört personelin mağaradan çıkarılması bekleniyor.
Tebrik mesajları gelmeye başladı
Yaklaşık 1 haftadır tüm dünyanın yakından takip ettiği olayın mutlu sonla bitmesinin ardından dünyanın dört bir yanından tebrik mesajları da gelmeye başladı. İlk olarak İzlanda Başbakanı Katrin Jakobsdottir'in gönderdiği tebrik mesajının ardından İngiltere Başbakanı Theresa May ve Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert de güzel haberden duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Tabi çocukların bir hafta boyunca hastanede misafir olması ailelerine duydukları özlemi henüz tamamen gideremeyeceklerini gösteriyor ancak bu süreçte çocuklar bir şeyi daha kaçıracak: Dünya Kupası finali. FIFA Başkanı Gianni Infantino, çocukların bulunmasının ardından paylaştığı mesajla çocukları, antrenörü ve ailelerini 15 Temmuz'da Moskova'da oynanacak final maçına davet etmişti.
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.