Anlık Bildirim

Tesla, daha güvenli bataryalar için iki yeni patent başvurusunda bulundu

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla; yangın veya arıza gibi hallerde bataryaların alev topuna dönmemesi için iki yeni patent başvurusunda bulundu. Şirketin sunduğu yeni batarya anlayışı haberimizde.
Tesla, daha güvenli bataryalar için iki yeni patent başvurusunda bulundu
 
Tesla tarafından üretilen elektrikli otomobillerin kaza sonrasında batarya kısmında patlama veya şiddetli yangın meydana geldiğini daha önce görmüştük. Benzinli/dizel otomobillere kıyasla elektrikli otomobillerde kaza sonrasında araçta patlama/yangın yaşanması ihtimali istatistiksel olarak çok daha düşük olsa da Tesla bu tehlikelerin tamamen önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. ABD Patent ve Marka Ofisi tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan belgeler Tesla'nın daha güvenli bataryalar için iki yeni patent başvurusunda bulunduğunu ortaya çıkardı.

Yangının yayılmasını engelleyebilir 

Tesla'nın patent başvurularına geçmeden önce Tesla otomobillerindeki batarya paketine ve yangının yayılma sürecine kısaca bakmakta fayda var. Binlerce lityum iyon pilinin yer aldığı Tesla batarya paketleri farklı sayıda modüllere ayrılmış durumda. Örneğin standart bir Tesla Model S'te 5375 adet 18650 formatında (yaklaşık 18 mm çapında ve 64 mm uzunluğunda) piller yer alıyor. Bu piller eşit olarak batarya paketinde yer alan modüllere yerleştirilmiş durumda.
* 444 adet 18650 formatında pil içeren batarya modülü 
Batarya paketinde yer alan pillerden bir veya birkaçının arızalanması ya da kaza sonrasında alev alması halinde çevresindeki diğer pilleri de etkileyecek sıcak gaz açığa çıkıyor. Bu durumda aslında sadece birkaç pilde meydana gelen problem batarya paketindeki bütün pillere yansıyarak yangının şiddetlenmesine neden oluyor. Problemin batarya geneline yansıdığı süre, bilincini kaybetmeyen bir yolcunun araçtan çıkması için yeterli ancak bilinç kaybı ya da sıkışma gibi durumlarda işler çok daha kötü bir noktaya gelebiliyor zira batarya paketine dışarıdan müdahale etmek neredeyse imkansız olduğundan sürekli olarak şiddetlenen ancak bir türlü durdurulamayan bir yangın söz konusu.
Haziran ayında Tesla Model S'in karıştığı bir kaza sonrasında aracın ancak 300 galon su ve köpük kullanıldıktan sonra söndürülebilmesi de bu durumun aslında bir örneği niteliğinde. Bu problemlere odaklanan Tesla, yeni batarya tasarımıyla batarya paketindeki sıcaklık yönetimine ve piller arasındaki bağlantı noktalarına odaklanmış durumda.
Şirketin sunduğu patent belgelerine göre pil hücrelerindeki arıza ya da yangın nedeniyle batarya paketinde sıcak gazlar yayılmaya başladığında batarya paketine otomatik olarak “termal kontrol sıvısı” adı verilen bir sıvı iletilecek. Pillere herhangi bir şekilde zarar vermeyen bu sıvı ile bataryadaki sıcaklığın kontrol altına alınması ve diğer pillerin problemden etkilenmemesi hedefleniyor. Şirket bu yöntem sayesinde hem yolcuların aracı terk etmek için daha fazla vakti olacağını hem de itfaiye ekiplerinin araca müdahele etmek için yeterli süreye sahip olacağını belirtiyor.
Tesla, daha güvenli bataryalar için iki yeni patent başvurusunda bulundu
 
Şikretin diğer patent başvurusu ise piller arasındaki bağlantıyı daha güvenli bir hale getirmeye çalışıyor. Şirket, ataryadaki pillerin; diğer pillerden kaynaklı problemlerden etkilenmemesi için polimer polimer bazlı yalıtım malzemesi ve soğuk bir tabaka ile korunması için yeni bir tasarım oluşturdu. Aslında birbiriyle sıkı bir ilişkiye sahip olan iki patentin bir arada kullanılması ve batarya paketindeki problemli pillerin çevresindeki pillere zarar vermemesi amaçlanıyor.
Tabi bu yeni tasarımın patentinin alınması Tesla'nın bir sonraki otomobilinde yeni bir batarya anlayışını uygulayacağı anlamına gelmiyor ancak elektrikli otomobil üreticilerinin bataryadaki tehlikeleri görmezden gelmemesi ve bu tehlikelere ilişkin çözümler araması kullanıcı tarafında güven sağlayacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim