Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve beraberindeki ekip, ameliyatlarda neşter görevi üstlenen ve 30 bin dolara ithal edilen "plazma koter" isimli tıbbi aleti yerli imkanlarla ürettiklerini açıkladılar.
Cerrahi müdahalelerle keski amacıyla kullanılan tıbbi aleti geliştirmek için 1,5 yıldır yoğun mesai harcayan ekip, projenin tamamlanmasıyla birlikte -destek görmeyip rafa kalkan diğer projelerinin aksine- TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazandılar. Yerli imkanlarla geliştirilen plazma koterin üniversitenin Deney Hayvanları ve Tıp Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’ndeki hayvanlar üzerinde denendiğini ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu ifade eden Öksüz, aletin ticarileşmeye hazır olduğunu bildirdi.
30 bin dolara yurt dışından temin edilen aleti üçte bir fiyata yerli imkanlarla üretilmesi, dışarıya bağımlığın azaltılması konusunda da büyük önem taşıyor. Diğer taraftan plazma teknolojisi ile kanamayı kısa süre içerisinde durduran ve yaraların iyileşmesi sağlayan "argon plazma koagülasyon" isimli cihazı da üreten ekip, bunun özellikle terörle mücadelede yaralanan güvenlik güçlerinin kan kayıplarının azaltılmasında kullanılabileceğini dile getiriyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
F
Baya eğlenceli görünüyor :)
S
Eğlenceli görünüyor
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
D
hocam 4x daha iyi direk hs attirir
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
4130 kez okundu.
18 kişi, toplam 18 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
araştırma, tıp ve