Anlık Bildirim

Türkiye’de denetlenen asansörlerin yüzde 24’ü kullanılamaz durumda

Türkiye'de kullanılan asansörler ile ilgili çarpıcı tablo ortaya çıktı. 2017 yılında asansörlerin yüzde 25'inin denetimi yapılmadı. Denetimi yapılanların yüzde 24'ü ise kullanılamaz durumda.

Türkiye’de denetlenen asansörlerin yüzde 24’ü kullanılamaz durumda Tam Boyutta Gör

Türkiye’de geçtiğimiz yıl denetimi yapılan asansörlerle ilgili çarpıcı tablo ortaya çıktı. 2017’de denetlenen 356 bin asansörün yüzde 24,4’üne “kullanılması yasak” anlamına gelen kırmızı etiket konuldu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü 2017’de toplam 477 bin asansörden 356 bininde kontrol yapıldığını ve bunlardan 87 binin kontrol geçemediğini belirtti. Toplamın yüzde 25’lik bölümüne denk gelen 121 bin asansörün denetimi yapılmadı.

2017 yılında yapılan denetimlerde uygunsuz bulunan asansörler için 7 milyon TL idari para cezası kesildi. Asansör montaj ve bakım firmalarına yönelik yapılan denetimde 7 bin 120 firmadan 2 bin 358’i uygunsuz bulundu. Her gün toplamda 50 milyon defa insan taşıdığı tahmin edilen asansörlerin ciddi kayıplara yol açmaması adına periyodik kontrolünün yapılması ve kullanıma uygunluğunun denetlenmesi gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, asansör denetiminin belediyenin sahip olduğu veriler üzerinden yapıldığı ve bu verilerin yetersiz olduğu gerekçesiyle 121 bin asansörün denetlenemediğini söyledi. Bazı apartmanlarda asansörün ruhsatsız olduğunu hatta hem bina hem de asansörün ruhsatsız olduğu apartmanlar bulunduğunu söyleyen Ali Ekber Çakar, “Belediyelerin elindeki veriler yeterli değilse muayene yapacak kuruluşun kapı kapı dolaşarak asansörlerin tespiti yapması gerekir” dedi.

Asansörün kullanıma uygunluğuna göre etiket sistemi

Periyodik denetimlerde kullanıma uygunluğuna göre asansöre yeşil, mavi, sarı ve kırmızı renkte etiket yapıştırılıyor. Bu etiketlerden yeşil olanın kullanıma uygun olduğu, mavi olanda hafif kusur bulunduğu, sarı olanın kusurlu olduğu ve kullanılması tehlikeli bulunana ise kırmızı renkte etiket yapıştırılıyor.

Eksiklerin giderilmesi için kırmızıya 1 ay, sayıya 2 ay, mavilere ise 1 yıl süre veriliyor. 2017’deki asansör kontrol sonuçlarına göre yeşil etiketli 129 bin 326, mavi etiketli 13 bin 50, sarı etiketli 4 bin 926 ve kırmızı etiketli 87 bin adet asansör bulunuyor.

Her gün çok sayıda insanı taşıyan ve olası bir kaza durumunda can kaybına yol açan asansörlerin sıkı bir şekilde denetlenmesi ve kusurlu bulunması durumunda ciddi para cezası verilip asansörün kullanımının durdurulması gerekli.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3131 kez okundu.
17 kişi, toplam 17 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
bilim sanayi ve teknoloji bakanlığı, asansör ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim