Öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Can ve 13 kişilik ekibinin özverili çalışmaları sonucunda üretilen araç, "Yerli otomobil üretimine biz hazırız" sloganıyla Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi sergilendi. Aracın tanıtımı geçtiğimi ay yapılmıştı.
Adını Sivas’ın kangal köpeğinden alırken S4 takısı da “Sivas 4 Eylül” anlamına geliyor. Kangal S4, saatte 70 kilometre hıza çıkabiliyor. Maksimum torku 160 Newton metreye ulaşıyor. 115-70-16 alüminyum alaşımlı jantlara sahip lastikleri bulunuyor. Frenler ön ve arka hidrolik ve hava soğutmalı disklerden oluşmakta.
100 kilometrede 1,5 kilovat elektrik tüketiyor. Motorda 60 vat 72 amper lityum demir fosfat batarya bulunmakta. Tamamen şarj olma süresi 6-8 saat arasında.
Doç. Dr. İbrahim Can, aracın henüz prototip aşmasında olduğunu ve bugüne kadar ki haline 4 aylık çalışma sonucu ulaştıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bundan önce "Kangal V1" modelimiz vardı. Bu aracımızı da onun üzerine geliştirdik. Aracımızın şasisi diğerlerinden farklı olarak alüminyum kompozit malzemelerden yapıldı, hidrolik fren sistemine sahip. Trafiğe çıkabilmesi için geliştirilmesi gerekiyor. Trafiğe çıkabilecek ölçütlere de ulaşabileceğine inanıyoruz."
Kangal S4, TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları'nda elektromobil kategorisinde 67 takım arasından enerji verimi olarak 4'üncü olurken, yarışı 16. sırada tamamladı. Küresel teknoloji anlamında belki çok önemli bir çalışma değil ancak ülkemizde bu tarz fikirlerin uygulamaya geçmesi sevindirici. Belki de bugün bu otomobilin gelişmesinde rol alan genç kardeşlerimiz ilerleyen dönemde yerli otomobilin üretiminde görev alacaklar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
11997 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.