Dünya genelinde her üç yetişkinden biri uykusuzluk kaynaklı sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Yapılan araştırmalar uykusuzluğun, toplum genelinde giderek artan bir sağlık sorunu haline geldiğini ortaya koyuyor.
Yıllar önce yapılan bir ankete katılanların yüzde 20 ile yüzde 30’luk bölümü günlük 7 saatlik uykuyu alamadığını belirtirken, bu sayı günümüzde ABD için yüzde 35’e, İngiltere için yüzde 37’ye, Singapur için yüzde 28’e, Fransa için yüzde 26’ya yükselmiş durumda.
Uykusuzluğun getirdiği sağlık sorunları
Yetersiz uyku gündelik hayatta dikkat kaybı, odaklanma sorunu, motivasyon eksikliği, problem çözmede yetersizlikler, zihin karışıklığı, sinirlenme, hafıza kayıpları, iletişim sorunları, yavaşlamış ya da hatalı değerlendirme, tepki süresinde gerileme ve empati kaybına neden oluyor. Uzun vadede ise kalp krizi, felç, hipertansiyon, obezite, diyabet ve depresyon riskini arttırıyor.
Ekonomik maliyeti de yüksek
Araştırmacılar, Avusturalya genelinde yaptıkları çalışmayla yetersiz uykunun bilinen sağlık sorunlarının yanı sıra finansal ve finansal olmayan maliyetlerini de incelemişler. İncelemeyle değerlendirilen mali kriterler arasında sağlık hizmetleri ile ilişkili mali maliyetler, sağlık sektörü dışında sağlanan gayri resmi bakım maliyetleri, verimlilik kayıpları, tıbbi olmayan çalışma ve taşıt kazası maliyetleri, kaybedilen vergi geliri, refah ödemelerine ilişkin verimsizliklerden kaynaklanan toplumsal kayıp yer almış.
Uykusuzluğun Avusturalya’ya finansal maliyeti 17.88 milyar dolar olarak hesaplanmış. Maliyetin dağılımı ise şöyle: Doğrudan sağlık giderleri 160 milyon dolar, ilgili hastalık giderleri 1.08 milyar dolar, azalan istihdam 5.22 milyar dolar, erken ölümler 0.61 milyar dolar, işe gelememe 1.73 milyar dolar, işte verimsiz çalışma 4.63 milyar dolar, kazalar 2.48 milyar dolar, gayrı resmi bakım giderleri 0.41 milyar dolar ve toplumsal kayıp 1.56 milyar dolar. Finansal olmayan maliyetler ise 27.33 milyar dolar olarak hesaplanmış. Böylece uykusuzluğun Avusturalya’ya toplam ekonomik maliyeti 45.21 milyar dolar olarak tespit edilmiş.
Toplumda yaygın olarak görülen ve yüksek maliyet getiren şeker, depresyon ve sigara gibi hastalıklarla toplumsal mücadelelerde başarı elde edildiğini belirten araştırmacılar, önümüzdeki yıllarda konjonktürel olarak artış gösterecek uyku sorununa da hükümetler tarafından benzer bir yaklaşım sergilenmesi ve uykusuzlukla kapsamlı mücadele edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.