Bu sorunu aşmak isteyen Cenevre Üniversitesi'inden bilim adamları, lazerle iletişime yoğunlaşmış durumdalar. Radyo dalgalarına önemli bir alternatif olacak bu teknolojinin avantajları arasında frekans sınırı olmaması, güvenliğin had safhada olması, hatta bireye özel iletişimin yapılabilmesi olarak gösteriliyor. Öte yandan, teknolojinin karşısında basit ama çok büyük bir engel yatıyor: Bulutlar.
Uzaydan gönderilen lazer ışınları atmosferde bulut ya da sis olması halinde veriyi iletemiyor. Günümüzde sorunu çözmek için yer yüzündeki bir kaç alternatif merkezle uydu arasında iletişim kuruluyor. Hangi merkezle iletişim gerçekleştirilebilirse bu kanal kullanılıyor. Ancak, bu yöntem verimli ve güvenilir değil.
Laboratuvar ortamında yapılan testlerde 50 cm kalınlığında, ancak doğal bulutlardan 10.000 kat daha yoğun yapay su kütleleri üzerinde denemeler yapılmış. Yapay bulutların geçirgenliği, doğal bir bulutunkiyle benzer seviyede. Başarıyla sonuçlanan testlerde bulutun hareket halinde olmasının da bu durumu etkilemediği görülmüş. Bilim adamları bir sonraki adımın 1 km kalınlığında gerçek bulutlarda yapılacak testlerin olduğunu belirtiyorlar.
Gelişme, lazerle iletişimin ticari uydularda kullanılması için önemli bir kilometre taşını teşkil ediyor. Geliştirmelerin tamamlanması ve ülkelerin teknolojiyi kabul etmesi halinde ilk ticari örneklerin 2025 yılında kullanılmaya başlanması öngörülüyor.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
sonsua kadar sürecek o video
harbiden sıktı bu video
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
Benim oğlana alayım bi tane
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
12675 kez okundu.
15 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
uydu, fizik ve