Terörizmin ülke, cinsiyet, inanç ayrımı yapmaksızın herkesi hedef aldığı bir dönemde yaşıyoruz. Bazı durumlarda ise bireysel saldırılar çok büyük felaketlerin sebebi olabiliyor. Böylesi büyük bir tehditle savaşmak hiç de kolay değil. Gelinen noktada ABD’de bazı okullar, öğrencileri metal detektörüyle kontrol ettikten sonra bina içine almayı tartışıyor. Hava limanı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, otel, hastane gibi toplumsal alanlara girerken de bir şekilde kontrolden geçiyoruz. Silah, patlayıcı gibi nesnelerin tespiti için kullanılan sistemlerin ve insan gücünün maliyeti oldukça yüksek oluyor.
Rutgers Üniversitesi, Indiana Üniversitesi, Purdue Üniversitesi ve Binghamton Ünivesitesi’nden bilim adamları yüksek maliyetleri düşürecek bir proje üzerinde çalışıyorlar. Projenin temelinde metaller başta olmak üzere tehlikeli maddelerin wi-fi sinyalleriyle tespit edilmesi yer alıyor. Wi-fi teknolojisinin hali hazırda her yerde olması maliyetleri oldukça düşürecek.
Radyo dalgaları şeklinde çalışan wi-fi sinyalleri, metal ve içi sıvı dolu objelerle çanta yapımında kullanılan plastik ve kumaşa farklı tepki veriyor. Hatta sıvının miktarını dahi tespit edilmesini sağlayabiliyor. Bundan hareketle kurulacak bir sistemle tehlikeli metal ve sıvıların tespit edilmesi mümkün olabiliyor.
Wi-fi dalgalarının nasıl bir performans göstereceğini test eden bilim adamları 6 farklı çantada gizlenmiş 15 farklı nesneyi wi-fi ile taramışlar. Yapılan testler neticesinde wi-fi sistemi yüzde 99 hassasiyetle tehlikeli maddeleri tespit edebilmiş. Başarı oranı metaller için yüzde 98, sıvılar için yüzde 95 oranında seyretmiş. Standart bir çantada başarı oranı yüzde 95’in altına düşmemiş. Tehlikeli nesneler birkaç kez torbalara sarıldıklarında ise başarı oranı yüzde 90 olmuş.
Diğer güvenlik sistemlerinde olduğu gibi wi-fi sisteminde de insanların taramadan geçmesi ve gerektiğinde çantaların biri tarafından aranması gerekiyor. Ancak, wi-fi cihazlarıyla kurulan sistemler diğerlerine nazaran çok daha ucuz. Özellikle mevcut altyapıya entegre edilebilmesi maliyetleri çok aşağılara çekiyor. Bilim adamları gelecekte sistemi daha hassas, objelerin şeklini gösterebilen ve sıvıların hacmini belirten seviyeye taşımak istiyorlar.
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.