Yaşamın başlangıcı için gereken moleküller, bir kuyruklu yıldızın derinliklerinden gelmiş olabilir
Bilim insanları, Dünya'daki canlılığı başlatan yapı taşlarının nasıl bir araya geldiğini anlamak için yeni bir deney yaptı. Buna göre kuyruklu yıldızların ve fosfor elementinin rolü büyük olmalı.
Dünya'mızda yaklaşık 4,1 milyar yıl önce, ilk canlılık belirtilerine rastlıyoruz. Haberimizdeki deney, inorganik (cansız) maddelerden canlı diyebileceğimiz yapılara evrimin nasıl gerçekleştiğini keşfetmeye odaklanıyor. Araştırmacılar, karbondioksit ve su ile kaplı, yıldızlararası buzlu tanecikleri laboratuvar ortamında yeniden ürettiler ve onların, Dünya koşullarında önemli bir yaşam ağı oluşturabileceklerini buldular.
Hawai Üniversitesi'nden bilim insanları, Fransa ve Tayvan'daki meslektaşlarıyla iş birliği yaptı. Aynı üniversitede lisansüstü öğrencisi olan Andrew Turner, "Fosfin, canlılar için ölümcül bir gaz. Fakat yıldızlararası ortamda, fosfor oksit gibi canlılığı başlatma potansiyeli bulunan molekülleri oluşturabilecek kimyasal reaksiyonları tetiklemiş olabilir. Bu da yaşamı oluşturabilecek moleküler evrim sürecinin ateşlendiği anlamına gelir." şeklinde konuştu.
Bahsi geçen moleküller bir gök taşı veya kuyruklu yıldız aracılığıyla Dünya'ya ulaşmış olabilir. Fosfor bileşikleri bu süreçte canlıların hücrelerindeki yapılarda yer aldı. Fosfatlar ve difosforik asit aynı zamanda DNA'daki kromozomların da ana bileşenlerini oluşturuyor. Bu önemli çalışma, "Fosforlu Oksoasitlerin Yıldızlararası Sentezi" başlığıyla Nature dergisinde yayınlandı.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6834 kez okundu.
26 kişi, toplam 29 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
evrim, nature ve