Akıllı telefon pazarında her bileşende olduğu gibi batarya teknolojilerinde de yıllar boyunca önemli gelişmeler yaşandı. Her ne kadar iç kısımda büyük değişiklikler yaşanmasa da, kullanım süreleri olarak önemli mesafeler kat edildi. Yapılan bir araştırma, bunu net bir şekilde ortaya koyuyor.
Phone Arena sitesinin yıllardır yaptığı batarya testlerinden analiz ederek elde ettiği sonuçlar, akıllı telefon bataryalarının ve şarj teknolojilerinin yıllar içerisinde nasıl gelişme gösterdiğini ortaya koyuyor. 2012 yılı sonlarında başlayan batarya testleri, 4 yıl boyunca kesintisiz devam etmiş.
Kullanım Testleri
Analizler, 2013 yılından bugüne kadar olan süreyi kapsıyor. Testler içerisinde Galaxy S serisi, Galaxy Note serisi, Sony Xperia Z/X serisi, LG G serisi ve Apple iPhone serisi yer alıyor. Ölçüt olarak ise kullanım süreleri ve şarj olma süreleri göz önüne alınmış.2013 yılı ilk yarısına baktığımızda, bataryaların tek şarj ile ortalama 350 dakika civarında kullanım süresi sunduğunu görüyoruz. O dönem HTC One modeli 350 dakika kullanım süresine ulaşırken, Galaxy S ve Xperia Z serisi de 300 dakika civarında geziniyor.
2013 yılı ikinci yarısında ise artışlar yaşanmış. Büyüyen bataryalar ve işletim sistemindeki optimizasyonlar ile kullanım süresi üst sınırı 400 dakikaya yükseliyor. O dönemin LG G2, HTC One ve Galaxy S4 amiral gemisi modelleri 400 dakika seviyesine çıkıyor.
2014 yılı ilk yarısında ise büyük bir artış yaşanıyor ve 500 dakika süreleri yakalanıyor. Stamina modunun etkisiyle Xperia Z serisi 500 dakika kullanım süresi sunuyor. Galaxy S ve Galaxy Note serileri ise 450 dakika ile kendisini geliştiriyor. LG G serisi biraz düşüş yaşarken, Apple iPhone modelleri de 300-325 dakika seviyesinde geziniyor.
2014 yılı ikinci yarısına geldiğimizde çıtanın en yükseğe çıktığını görüyoruz. Xperia Z serisi ortalama 570 dakika kullanım süresine erişiyor. Ardından 530 dakika ile Galaxy Note serisi geliyor. Bu dönemde Galaxy S serisi, LG G serisi ve HTC One serisinde bir miktar düşüş yaşanıyor. Apple iPhone serisi ise 325 dakika seviyesine yükseliyor.
2015 yılı ilk yarısında lider değişiyor. Galaxy Note serisi 540 dakika seviyesine çıkıyor ve lider oluyor. Xperia Z serisi ise 430 dakikaya keskin bir düşüş yapıyor. Galaxy S ve HTC One serisi de bu dönemde düşüş göstermiş. Bu dönemde Apple iPhone 6 serisi ile yükseliş başlıyor ve 400 dakika ortalaması yakalanıyor.
2015 yılı ikinci yarısında Galaxy Note serisi 550 dakika ile en yüksek noktaya ulaşıyor. iPhone serisi ise 500 dakika ortalama süre ile ikinci sıraya yerleşiyor. Galaxy S ve LG G serilerinde yine düşüş gözlemleniyor. 2016 ilk yarısında ise Xperia serisi 540 dakika ile liderliği yine ele geçiriyor. Galaxy S serisi 400 dakikaya gerilerken, bazı modeller testlere girmemiş.
Yapılan testlerde bazı modellerin olmayışı, sonradan dahil olması, bataryaların büyümesi, işletim sistemlerinde optimizasyon yapılması gibi pek çok etkili unsuru göz ardı edemeyiz ancak kullanım sürelerinin gelişimi açısından grafik önem taşıyor.
Şarj Süreleri
Yıllar boyunca şarj süreleri de gelişme kaydetti. Özellikle hızlı şarj teknolojilerinin alt seviye akıllı telefonlara kadar yaygınlaşması, şarj sürelerini de etkiledi. 2013-2014 yıllarında bataryaların 140-240 dakika arasında değişen sürelerde şarj olduğunu görüyoruz.2015 yılından itibaren ise şarj sürelerinde önemli düşüşler yaşanıyor ve 80-190 dakika aralığına yerleşiyor. Bu yıla baktığımızda tepe dolum süresinin 140 dakika olduğu görülüyor. En düşük süreler ise 75 dakika ile Moto X ve LG G serilerinde yaşanıyor.
Şarj sürelerini de elbette bataryanın kapasitesi, hızlı şarj teknolojisinin versiyonu gibi pek çok unsur etkiliyor ancak grafik önemli detayları gözler önüne seriyor. Artık hızlı şarj konusunda büyük değişiklikler beklenmediği için önümüzdeki yıllarda tablonun çok fazla aşağı veya yukarı oynaması beklenmiyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
R
sonsua kadar sürecek o video
Y
harbiden sıktı bu video
K
1 yaz kısa süre kullanım için ideal,
G
@ccguven evine giren surilere yemek olmuş ilk işleri yemek değilmiş...
M
Benim oğlana alayım bi tane
E
O ışık efektleri sadece yanlarda değil üstte de olmalıydı. Böylece tabancayı kullanan, kafasını yana eğmek zorunda kalıp, fıtık olmaz.
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
15120 kez okundu.
15 kişi, toplam 15 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
htc, Samsung ve