
Beşinci neslin temelleri atılacak
Üç yıl sürecek olan FMBTech projesi, halihazırda kullanılan ana muharebe tanklarının (MBT) sınırlamalarını ortadan kaldırarak; performans, zırh koruması ve maliyet verimliliği gibi kritik alanlarda önemli iyileştirmeler sunmayı amaçlıyor. Proje sadece mevcut tankların modernizasyonunu değil, aynı zamanda gelecek nesil — yani 5. nesil — muharebe tanklarının altyapısını oluşturacak modüler teknolojilerin geliştirilmesini de kapsıyor.
Projeye Fransız savunma devi Thales liderlik ediyor. Konsorsiyumda ise Avrupa’nın dört bir yanından 26 farklı firma yer alıyor. Bu firmalar arasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra araştırma ve teknoloji odaklı kuruluşlar da bulunuyor. Katılımcı ülkeler arasında Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Polonya gibi Avrupa’nın savunma sanayisinde söz sahibi ülkeleri dikkat çekiyor.
FMBTech projesi, 2023 yılında Avrupa Savunma Fonu (EDF) kapsamında finansal destek almaya hak kazanmıştı. Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen ve savunma araştırma-geliştirme projelerini desteklemeyi amaçlayan EDF, bu proje için 19 milyon euro (yaklaşık 21 milyon dolar) bütçe ayırdı. Toplamda 7,3 milyar euro bütçeye sahip olan EDF, 2021–2027 dönemi boyunca Avrupa ülkeleri arasında sınır ötesi iş birliğini teşvik eden çok sayıda projeye kaynak sağlıyor. Bu bütçenin 2,7 milyar euroluk kısmı ortak araştırmalara, 5,3 milyar euroluk kısmı ise savunma kabiliyetlerinin birlikte geliştirilmesine ayrılmış durumda.
Kaynakça https://interestingengineering.com/military/europe-begins-developing-5th-gen-tank https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence-and-security/press_release/european-main-battle-tank-development-fmbtech-project Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:


Dikey entegrasyonun son seviyesi artık maliyet kontrolü için süper bir örnek.