Londra’da yaşları 9 ila 15 arasında değişen 3.568 öğrenci üzerinde yapılan ve Nature Sustainability isimli dergide yayınlanan araştırmada, ormanlık alanların yakınında daha fazla zaman geçiren çocukların ergenlik döneminde daha iyi bilişsel performans gösterdiği ve zihinsel sağlığa sahip olduğu gözlemlendi. Öte yandan otlaklar, göller ve nehirlerin aynı etkiye sahip olmadığı fark edildi.
Araştırmacılar çalışma hakkında şunları söyledi: “Bulgular bize, ağaçların etrafında olmalarının çocukların bilişsel gelişimine ne denli katkı sağladığını gösterdi. Ayrıca, her doğal ortamın da aynı yararı sağlamadığının farkına varmamızı sağladı.”
Birleşik Krallık’ta yapılan benzer araştırmalarda da ağaçların çok olduğu şehir mahallerine yetişen çocukların da daha iyi çalışma belleğine sahip olduğu gözlemlenmişti. Zenginleştirilmiş ortamların insan beynini şekillendirmede rolü olduğu bilinse de ağaçların beyin gelişimine nasıl katkı sağladığı bilinmiyor.
Bazı araştırmalar, yeşil alanların beyindeki yapısal değişikliklerle ve beyinde duyguları kontrol eden amigdala bölgesiyle bağlantısı olduğunu öne sürüyor. Dolayısıyla bu araştırmadaki bilişsel ve zihinsel gelişmelerin sebebi bu olabilir.
Sosyoekonomik çevrenin etkisi olabilir
2019’da yapılan başka bir araştırmada ise ağaçlar etrafında zaman geçirmiş çocukların bilişsel testlerde daha iyi olmasının sebebinin ağaçlar olmayabileceği savunulmuştu. Araştırmada, ağaçlardan ziyade çocukların büyüdüğü sosyoekonomik çevrenin beyinsel gelişime katkı sağladığı, bu yüzden ikisinin karıştırılmaması gerektiği vurgulanmıştı.
Ağaçların çocukların gelişimine gerçekten katkı sağlayıp sağlamadığını söylemek için oldukça erken; ancak her yerin giderek kentleştiği bugünlerde ağaçların insanların hayatını daha iyi hâle getirebileceğini söylemek yanlış olmaz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.