Almanya’da su, karbondioksit ve elektrik kullanarak jet yakıtı üreten bir tesis açıldı. Hükümet tarafından yapılan bir törenle açılan tesis daha temiz bir üretim sağlamayı amaçlayacak.
The Associated Press’in haberine göre açılan yeni tesis, sera gazı emisyonlarını azaltarak havacılık endüstrisini daha temiz hâle getirmeye çalışan Alman hükümetinin girişimlerinin bir parçası olarak açıldı. Tesiste, yakınlarda bulunan rüzgâr çiftliklerinden gelen elektrik, suda bulunan hidrojen ve atmosferik karbondioksit birleştirilerek Sentetik uçak yakıtı (kerosen) üretilecek.
Uzmanlara göre bu tesis dünyada “sıfır karbon emisyonlu” sentetik uçak yakıtı üretecek olan ilk yer olarak kayıtlara geçti.
Alman hükümetine göre bu tesis, havacılık endüstrisinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının %2,5’ini ortadan kaldırmaya yönelik bir adım olarak kuruldu. Almanya Çevre Bakanı Svenja Schulze törende yaptığı açıklamalarda, “Kömür, petrol ve doğalgaz yakma dönemi sona eriyor. Geleneksel yakıt yerine, iklime zarar vermeyen yakıtlara geçiş yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Üç haftada 8 varil yakıt üretilecek
Ancak temiz yakıta geçiş biraz süre alabilir. Associated Press’e göre tesis, her üç haftada bir küçük bir yolcu uçağını doldurmaya yetecek kadar, yaklaşık sekiz varil, sentetik yakıt üretebilecek. Ticari uçuşlarda ise yıllık 95 milyar galona yakın yakıt kullanılıyor. Bu da tesiste üretilecek olan yakıtın şu an için pek yeterli olmadığını gösteriyor.
Yine de uzmanlar, temiz havacılık teknolojisine yapılan büyük yatırımları görmenin umut verici olduğunu söylüyor. Eğer üretimde yeterli seviyeye ulaşılırsa, iklim değişiklikleri ile mücadelede büyük bir fark yaratılabilir.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.