Anlık Bildirim

AMD Mali Analist Günü-1: Phenom II, Fusion, Bulldozer ve 32nm

AMD'nin yeni yol haritası, Phenom II, Fusion ve ultra-mobil işlemcilerle, 32nm'ye geçiş sürecine ışık tutuyor.

Yarıiletken dünyasının lider isimlerinden AMD bugün gerçekleştirilen Mali Analist Günü'nde tahmin edildiği üzere gelecek planlarına, yol haritasına ve üzerinde çalıştıkları yeni nesil teknolojilere de değindi. Haziran ayında kullanıma sunduğu Radeon HD 4800 serisi ekran kartlarıyla yaz döneminde fırtına gibi esen ve ulaştığı yüksek satış rakamlarını mali tablolara da yanıstmayı başaran firma, çift grafik işlemcili Radeon HD 4870 X2 modeliyle grafik endüstrisinin en hızlı ekran kartı unvanını da rakibinden geri almayı başarmıştı.

55nm üretim teknolojisiyle hazırlanan RV770 kod adlı grafik işlem biriminin elde ettiği başarı sonrasında gözler artık firmanın önümüzdeki aylarda kullanıma sunmayı planladığı işlemcilere çevrilmiş durumda. Yeni nesil üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemciler ile "Geri Döndük" mesajı vermesi beklenen firmanın önümüzdeki yıllara ışık tutan yeni yol haritası da gün ışığına çıktı. Elimize ulaşan bilgilere ve resmi yol haritasına göre, AMD önemli sürprizler yapmaya hazırlanıyor. Peki firma nasıl bir hazırlık sürecinde, son kullanıcıları neler bekliyor?

Sunucular için hazırladığı Shangai kod adlı Opteron işlemcileriyle 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan ilk işlemcilerini endüstrinin beğenisine sunmanın mutluluğu yaşayan firma, son kullanıcıların asıl beklentisi olan Deneb kod adlı Phenom II işlemcileri üzerinde artık son hazırlıklarını tamamlamakla meşgul. 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemciler mimari anlamda mevcut Phenom modellerine göre ciddi farklılıklar içeriyor olmasa da arttırılan bellek kapasitesi, düşen güç tüketimi ve daha yüksek? OC performansı oldukça önemli.

AMD'nin resmi yol haritasına göre firma 32nm üretim teknolojisine 2011 yılında geçiş yapacak gibi görünüyor. Her ne kadar yol haritaları firmalar tarafından zaman zaman haberli veya habersizce değiştirilebilse de eldeki verilere göre 45nm üretim teknolojisinden sonra 32nm üretim sürecine de AMD rakibi Intel'den bir yıl sonra geçecek gibi görünüyor. Zira AMD'nin yol haritası 2011 yılını işaret ederken, Intel yetkilileriyse gelecek sene sonu itibariyle 32nm üretim sürecine geçiş yapmayı planlıyor.

AMD'nin sürprizlerle dolu yeni yol haritası

Shangai kod adlı 45nm Opteron işelmcilerin zarı

AMD'nin Mali Analist Günü'nde yayınlanan yeni yol haritası önümüzdeki yıllarda firmanın hangi eksende hareket edeceğinin de sinyallerini veriyor. Görünüşe bakılırsa AMD, 32nm üretim teknolojisinin yanı sıra Fusion olarak bilinen entegre grafik özellikli merkezi işlem birimlerini yani CPU modellerini de 2011'de lanse edecek. Bu noktada Intel'in Havendale kod adlı, entegre grafik işlem birimine sahip olan işlemcilerini 2010 yılında lanse etmek üzere hazırlandığı belirtmekte fayda var.

AMD'nin gün ışığına çıkan yeni yol haritası firmanın uzun süredir sessiz kaldığı netbook pazarına yönelik yaklaşımlarını da ortaya koyuyor. Yol haritasına göre firma hem ultra-taşınabilir dizüstü bilgisayarlar hem de netbook olarak tarif edilen kompakt boyutlu ve maliyet odaklı dizüstü bilgisayarlar da kullanılması hedeflenen yeni işlemcilerini 45nm üretim sürecine geçiş ile birlikte devreye almayı planlıyor. Şimdi isterseniz AMD'nin resmi duyurusunu gelecek yılın başında yapılması beklenen yeni Phenom modellerine birlikte bakalım.

Shangai kod adlı Opteron işlemcileriyle birlikte AMD için devreye giren 45nm üretim teknolojisinin bir sonraki durağı yeni Phenom modelleri olacak. Firmanın Deneb kod adlı işlemcileri Phenom II isimlendirmesi ve 45nm üretim teknolojisiyle hazırlanıyor. AMD'nin doğal dört çekirdekli tasarıma sahip olacak yeni Phenom modellerinin ilk varasyonları pazara soket AM2+ / AM3 formunda girecek fakat zamanla DDR3 desteği sunan soket AM3'e doğru kayılacak.

Bu noktada bir detayın da altını çizmekte fayda var. AMD'nin yol haritasına göre DDR3 dolayısıyla soket AM3 formuna geçiş 2009 ile başlayacak, asıl değişim 2010 ile birlikte gerçekleşecek gibi görünüyor. 2MB L2 ve 6MB L3 bellek birimleriyle donatılan Deneb modellerine ek olarak AMD, L3 bellek yapılanmasına sahip olmayan ama fiyat anlamında daha rekabetçi olması beklenen, Propos kod adlı 45nm Phenom II X4 modellerini de pazara sunacak. AMD'nin DDR3 destekli ilk dizüstü işlemci ailesi ise Champlain kod adlı yeni seri olacak.

AMD'nin 2011 yılında duyuracağı işlemciler ise hem 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak hem de Bulldozer kod adlı yeni nesil mikroişlemci mimarisi kullanacak. Phenom II ile başlayacak soket değişimi ve DDR3 bellek desteğinin Bulldozer mimarili işlemcilerde de devam etmesi beklenirken, şu an için mimarinin spesifik detayları hakkında açıklanan çok fazla net bilgi bulunmuyor.

AMD'nin 2011 yılında yüksek performans segmenti için kullanıma sunacağı Bulldozer mimarili işlemci ailesi Orochi kod adını taşıyor. Bulldozer mimarisini esas alması ve DDR3 bellek desteği ile gelmesi beklenen Orochi kod aldı yeni nesil işlemciler, 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanacak. Tabloya göre Orochi serisi işlemciler hem çekirdek sayısı hem de dahili bellek kapasitesi açısından Phenom II ailesinin devredeceği tabloyu daha da yukarı taşımak için çaba gösterecek. Bahsi geçen modellere ek olarak AMD grafik özellikli işlemcilerini de aynı dönem içerisinde duyuracak.

AMD'nin sürprizlerle dolu yeni yol haritası

ATi'nin satın alınması sonrasında firmanın en önemli planlarından biri olarak lanse edilen Fusion teknolojisi doğrultusunda firma entegre grafik özellikleri gelişmiş işlemcilerini de kullanıma sunacak. Fakat 2009 sonu veya 2010 yılı içerisinde çıkması ve ilk olarak dizüstü bilgisayarlarda kullanılması beklenen Fusion tabanlı işlemciler için yeni bir gecikmenin söz konusu olduğunu söyleyebilmek mümkün. Zira yeni yol haritasına göre APU olarak ta tanımlanan işlemciler için bahsi geçen tarih 2011.

AMD dizüstü bilgisayarların yanı sıra masaüstü bilgisayarlar için de entegre grarfik birimine sahip işlemciler hazırlayacak. Firmanın Llano kod adlı işlemci ailesi hem masaüstü hem de dizüstü bilgisayarlara yönelik varyasyonlar içerecek. 4 çekirdekli ve 4MB bellekli olacak işlemcilerin DDR3 bellek desteği sunması beklenirken grafik özellikleri için hangi GPU çekirdeğinin kullanılacağı şimdiden merak konusu olmaya başladı bile. Yapılan iddialar, çalışmaları devam ededen RV810 gpu'sunun işlemcilerde kullanılabileceğini işaret ediyor.

Ultra taşınabilir formdaki dizüstü bilgisayarlar ve netbooklar içinse Ontraio kod adlı işlemci ailesi devreyen girecek. Yine 32nm üretim teknolojisiyle hazırlanan işlemciler 2 çekirdekli yapıda olacak ve 1MB bellek ile donatılacak. Bellek kontrolcüleri Orochi serisi gibi DDR3 desteği sunacak olan işlemcilerin ayrıca düşük güç tüketimleriyle de öne çıkması bekleniyor. Dizüstü bilgisayarlar için ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren 45nm üretim teknolojisiyle Conesus ve Geneva kod adlı işlemciler de sahne almaya başlayacak.

AMD'nin yeni mobil işlemcilerinden Conesus, 2 çekirdekli ve 1MB bellekli olacak ayrıca DDR2 bellek desteği sunacak, Geneva ise yine iki çekirdekli olacak fakat hem 2MB bellek ile gelecek hem de DDR3 desteği sunacak. AMD sessizliğini bozdu ve Phenom ailesinin devamı, 32nm üretim teknolojisi, Fusion ve netbook çalışmalarına yönelik önemli bilgileri paylaştı. Şimdi gözler firma üzerinde. Bakalım firma yayınlanan yeni yol haritasına hangi ölçüde sadık kalacak, bunu bekleyip göreceğiz. Bu arada AMD'nin gelecek planlarıyla ilgili haberlerimiz de devam edecek!

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim