Zen 2 mimarisi üzerinde yükselen Ryzen Threadripper 3990X uzun süredir takip ettiğimiz sızıntıların ardından nihayet raflardaki yerini almaya başladı. Yeni yonga önümüzdeki dönemde işlemci dünyasında çok çekirdekli yongaların hakimiyetini güçlendirecek önemli bir adım.
Ryzen Threadripper 3990X 64 çekirdek 128 izleğiyle 2.9 GHz’den 4.3 GHz’e kadar yükselebiliyor. 4 MB’lık L1, 32 MB’lık L2 ve 256 MB kapasitedeki L3 önbelleğiyle desteklenen yongayla kurulacak sistemde 72 PCIe 4.0 kanalı kullanıma açık durumda.
Zen 2 mimarisinin kullanıldığı 8 kümeden oluşan modelin TDP’si ise 280 watt düzeyinde tutulmuş. 4 kanallı bellek kontrolcüsü üzerinden 256 GB kapasiteli bellekleri 3200 MHz’e kadar destekleyen sTRX4 soketli işlemci 3990 dolar fiyatıyla TRX40 yongasetli anakartlar birlikte satışa sunuldu.
İlk testlere bakacak olursak 64 çekirdekli yeni tepe model farkını kısıtlı sayıda alanda ortaya koyabiliyor. Cinebench R20 ve Blender’da hissedilen fark bir çok içerik üretme alanında ve iş odaklı yazılımda henüz 32 çekirdek üzerine, hatta bazı yazılımlarda 16 çekirdek üzerine destek sunulmadığı için Ryzen TR 3990X’in Ryzen TR 3970X’in gerisine düşmesine dahi yol açıyor.
Dahası kullanılacak yazılımların da ötesinde hali hazırda Windows 10 henüz 64/128 izlekli işlemciyi tam manasıyla kullanamıyor. Windows 10 Pro altında teste tabi tutulan Ryzen Threadripper 3990X Windows 10’un bu sürümünün bu denli yüksek çekirdek sayısı göz önünde bulundurularak hazırlanmamış olması nedeniyle sistemde 2 işlemci grubuna bölünüyor. SMT kapalı olduğunda ise 64 izlek tek grup altında kullanılıyor.
Bu da aslında çoklu soketli sistemlerdeki NUMA özelliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor olabilir. İşlemlerin işlemciden işlemciye aktarılmasının önüne geçilmesi için uygulanan bu teknik, sistemin çok fazla izlekle karşılaşması sonucu olası aktarmaların ve gecikmelerin önüne geçmek amacıyla işlemciyi gruplamasından dolayı eğer kullanılacak yazılım, işlemci grubu düzenine uygun yazılmadıysa -yazılım her ne kadar 128 izleği kullanabilecek şekilde yazılsa da- uygulamanın tek gruptaki 64 izlekle sınırlanmasına yol açıyor.
Diğer taraftan Windows 10’un iş istasyonları için tasarlanan sürümü Windows 10 Enterprise temel olarak çoklu sokete sahip sistemler düşünülerek tasarlanmış. Haliyle kullanılan yazılıma göre ve SMT’nin Windows Pro kullanılan senaryoda kapalı olup olmadığına göre Windows Enterprise (SMT Açık) senaryo öne geçebildiği gibi geriye de düşebiliyor.
Sonuç olarak tablo hem işletim sistemi, hem yazılım hem de SMT’nin açık olup olmadığı duruma göre oldukça değişken. Sizlerle apylaştığımız galeride Guru3D’nin tablolarındaki sonuçların Windows 10’un hangi sürümünü kullanarak alındığı belirtilmediğini göz önünde bulundurarak incelemeniz daha sağlıklı olacaktır.
Öte yandan Anandtech’in tabloları ise hem Windows 10 Pro/Enterprise için hem de Windows 10’da SMT Açık/Kapalı olacak şekilde hazırlandığı için şimdilik daha ölçücü görünüyor. Bununla birlikte eğer ortalamaya bakacak olursak bazı uygulamalarda en iyi sonucu vermese de Windows 10 Enterprise en iyi seçenek.
Doğrusu işlemcinin konumlandırıldığı segment de düşünülecek olursa Windows 10 Pro'da böyle bir durum makul görünse de ilerleyen dönemde AMD’nin ve Microsoft’un bu konu üzerine eğilmesi şart. Zira bazı uygulamalarda SMT kapalı halde daha yüksek performans alınması durumu halen devam ediyor. Daha sonrasında ise yazılımların ayak uydurmasıyla Ryzen Threadripper 3990X olması gereken performansı tüm alanlarda sunmaya başlayacaktır.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
6870 kez okundu.
13 kişi, toplam 16 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
ryzen threadripper 3990x, ryzen threadripper 3990x fiyat ve