- Kuantum bilgisayar nedir 🖥️
- Kuantum bilgisayar nasıl çalışır ℹ️
- Kübit (kuantum biti) nedir? 🤔
- Kuantum bilgisayar nerelerde kullanılabilir 💡
- Kuantum bilgisayar özellikleri ⚛️
- Kuantum bilgisayar üreten firmalar 🧐
- 1️⃣ IBM
- 2️⃣ Google Quantum AI
- 3️⃣ Amazon
- 4️⃣ Microsoft
- 5️⃣ Intel
- 6️⃣ D-Wave
- 7️⃣ Quantinuum
- 8️⃣ Rigetti
- 9️⃣ Xanadu
- 🔟 Atos Quantum
- Yorumlar
Bilgisayarlar onlarca yıldır bilgileri işlemeyi kolaylaştırıyor. Ancak kuantum bilgisayarlar, hesaplamayı tamamen yeni bir seviyeye taşıyor. Günümüz bilgisayarlarının sınırlarının ötesinde çok karmaşık istatistiksel sorunları çözme potansiyeline sahipler. Kuantum bilişimi, teknolojide bir sonraki büyük trendlerdene biri olarak tanımlanıyor. Bilgi teknolojisinde devrim yaratan kuantum hesaplamanın tek başına 2035 yılına kadar yaklaşık 1.3 milyona dolarlık bir değere sahip olacağı söyleniyor. Birler ve sıfırlardan oluşan ikili dünyada, kuantum bilgisayarlar sıradan bilgisayarların üstesinden gelmesinin neredeyse imkansız olduğu görevleri tamamlayabilen olağanüstü elektronik beyinleriyle hesaplamanın Albert Einstein’ı. Peki, Türkiye’de de yakında tanıtılacak kuantum bilgisayarlar nasıl çalışıyor, özellikleri neler?
Kuantum bilgisayar nedir 🖥️
Kuantum bilişim, en güçlü klasik bilgisayarların bile yeteneklerinin ötesinde sorunları çözmek için kuantum mekaniğinin benzersiz niteliklerini kullanan, son teknoloji bilgisayar biliminin bir alanıdır. Kuantum hesaplama, çok sayıda olasılığı eleme ve karmaşık problemlere ve zorluklara olası çözümler üretme özelliğine sahiptir. Klasik bilgisayarlar bilgileri 0’lar ve 1’ler halinde bit olarak depolarken, kuantum bilgisayarlar kübitleri kullanır.
Kuantum bilgisayar nasıl çalışır ℹ️
Kübit (kuantum biti) nedir? 🤔
Kübitler, atomlardan, süperiletken elektrik devrelerinden veya bir dizi genlikte veriyi hem 0 hem de 1’e uygulayan diğer sistemlerden oluşan atom altı parçacıkları gibi davranan özel sistemlerdir. Kübitler, fotonlar, elektronlar, tuzaklanmış iyonlar ve atomlar gibi kuantum parçacıklarını manipüle ederek ve ölçerek oluşturulur. Kübitler son derece soğuk tutulmalıdır. Günümüzde kuantum hesaplamada kullanılan yaygın kübit türleri arasında; süper iletken kübitler, tuzaklanmış iyon kübitleri, kuantum noktaları, fotonlar ve nötr atomlar sayılabilir.
Kuantum bilgisayarların çalışma şekli şöyledir; Dizüstü bilgisayarınızı ve akıllı telefonunuzu çalıştıran teknoloji olan klasik hesaplama, bitler üzerine kuruludur. Bit, sıfır veya bir depolayabilen bir bilgi birimidir. Buna karşılık, kuantum hesaplama, sıfırları ve birleri depolayabilen kuantum bitleri veya kübitler üzerine kuruludur. Kübitler, sıfır ve birin herhangi bir kombinasyonunu aynı anda temsil edebilir; buna süperpozisyon denir ve herhangi bir kuantum durumunun temel özelliğidir. Çipler, tıpkı klasik hesaplamada olduğu gibi kübitleri depolayan fiziksel donanımlardır.
Klasik bir bilgisayar birden fazla değişkeni olan bir problemi çözerken, her değişken değiştiğinde yeni bir hesaplama yapmak zorunda kalır. Her hesaplama, tek bir sonuca giden tek bir yoldur. Ancak kuantum bilgisayarlar, süperpozisyon yoluyla paralel olarak birçok yolu keşfedebilir. Ek olarak, kübitler birbirleriyle etkileşime girebilir. Buna dolanıklık denir. Dolanıklık, kübitlerin üssel olarak ölçeklenmesini sağlar. Örneğin; iki kübit dört bit bilgiyi depolayabilir ve işleyebilir. Bu üstel ölçekleme kuantum bilgisayara klasik bilgisayarlardan çok daha fazla güç verir.
Günümüzün klasik bilgisayarları nispeten basittir. Sınırlı bir girdi kümesiyle çalışırlar ve bir algoritma kullanarak cevap üretirler; girdileri kodlayan bitler birbirleriyle ilgili bilgiyi paylaşmaz. Kuantum bilgisayarlar farklıdır. Öncelikle, veriler kübitlere girildiğinde, kübitler diğer kübitlerle etkileşime girerek aynı anda birçok farklı hesaplamanın yapılmasına olanak tanır. Kuantum bilgisayarların klasik bilgisayarlardan çok daha hızlı çalışabilmesinin nedeni budur. Ayrıca kuantum bilgisayarlar klasik bilgisayarlar gibi tek bir net cevap sunmaz; bunun yerine, bir dizi olası cevap sunar. Kapsamı sınırlı olan hesaplamalar için klasik bilgisayarlar hala tercih edilen araçlardır. Ancak çok karmaşık problemler için kuantum bilgisayarlar olası cevapların aralığını daraltarak zamandan tasarruf sağlatabilir.
Kuantum bilgisayar nerelerde kullanılabilir 💡
- Kriptografi: Gelişmiş veri şifreleme
- Yapay Zeka: Karmaşık algoritmaların daha hızlı işlenmesi
- Savunma: Stratejik teknolojilerin geliştirilmesi
- İklim modellemesi: Küresel ısınma ve felaket senaryolarının simülasyonu
- Malzeme bilimi: Yeni nesil materyallerin keşfi
Kuantum bilgisayar özellikleri ⚛️
- Süperpozisyon: Bir kübitin aynı anda hem 0 hem de 1 değerlerinde olabilme özelliğini ifade eder. Klasik bilgisayarların sadece belirli bir anda bir değere sahip olabilen bitlerinden farklıdır.
- Dolanıklık (Entanglement): İki veya daha fazla kübit arasında özel bir bağlantıdır. Eğer iki kübit dolanıklı ise, mesafe önemli olmaksızın birinde yapılan bir ölçüm diğerini anında etkiler, Kuantum Dolanıklığı, klasik bilgisayarlarda mümkün olmayan bir bağlantı şeklidir.
- Üstünlük: Kuantum bilgisayarlarının önemli bir özelliği, bazı özel görevleri klasik bilgisayarlardan daha hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleştirebilmeleridir. Bu, kuantum üstünlüğü olarak adlandırılır.
- Kübit durumlarının okunması: Kübitlerin durumları, kuantum süperpozisyonu ve dolanıklık gibi kuantum özellikleri kullanılarak manipüle edilir. Kübit durumları ölçüldüğünde, belirli bir değere düşer (0 veya 1).
- Kuantum kapıları: Kübitler üzerinde belirli operasyonları gerçekleştiren matematiksel operatörlerdir. Bu kapılar, kuantum algoritmalarını oluşturmak için kullanılır.
- Kuantum devreleri: Kübitlerle kuantum kapıları arasındaki etkileşimleri gösteren bir dizi hesaplama adımını temsil eder. Kuantum algoritmalar, belirli problemleri çözmek için bu devreleri kullanır.
Kuantum bilgisayar üreten firmalar 🧐
1️⃣ IBM
2️⃣ Google Quantum AI
3️⃣ Amazon
4️⃣ Microsoft
5️⃣ Intel
6️⃣ D-Wave
7️⃣ Quantinuum
8️⃣ Rigetti
9️⃣ Xanadu
🔟 Atos Quantum
Kuantum bilgisayarları, günümüzün ve geleceğin en yetenekli süper bilgisayarlarını bile geride bırakmayı vadediyor. Ancak geleneksel bilgisayarları ortadan kaldırmayacaklar. Klasik bilgisayarlar, çoğu sorunu ele almak için hala en kolay ve en ekonomik çözüm. Kuantum bilgisayarlar, malzeme biliminden ilaç araştırmalarına kadar çeşitli alanlarda heyecan verici ilerlemelere güç vermeyi vadediyor. Şirketler, elektrikli arabalar için daha hafif ve daha güçlü piller geliştirmek ve yeni ilaçlar yapmaya yardımcı olmak için halihazırda kuantum makinelerle deneyler yapıyor.
Kaynakça https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing https://www.ibm.com/topics/quantum-computing https://www.aselsan.com/tr/arge/kuantum-teknolojileri Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.