ABD, nükleer enerjiyi merkeze alıyor
Beyaz Saray, 2050’ye kadar 200 gigawatt (GW) ek nükleer kapasite eklemeyi hedefliyor. Bu kapasiteye, yeni reaktörler inşa edilerek, mevcut santrallerin yeniden devreye alınması ve mevcut tesislerdeki modernizasyon çalışmalarıyla ulaşılması planlanıyor. Kısa vadede ise önümüzdeki on yıl içinde 35 GW yeni kapasitenin devreye girmesi hedefleniyor.
Beyaz Saray İklim Danışmanı Ali Zaidi, son dört yıl içinde ABD'nin bu planı uygulayacak sanayi kapasitesini oluşturduğunu belirtti. Zaidi, nükleer enerjiye yönelik engellerin azaltılması için büyük adımlar atıldığını vurgulayarak, iş gücü eksikliği, yerli yakıt arzı ve düzenleyici altyapı gibi temel sorunların çözüldüğünü ifade etti.
ABD, nükleer hedeflerine ulaşmak için büyük reaktörlerin yanı sıra küçük modüler reaktörler ve mikro reaktörler de inşa edecek. ABD'nin şu anki 94 reaktörlük filosu, çoğunlukla gigawatt ölçeğinde, düşük oranda zenginleştirilmiş uranyum (LEU) yakıtı kullanan büyük, hafif su soğutmalı reaktörlerden oluşmakta. Nükleer, 2023 yılında ABD'de kurulu elektrik üretim kapasitesinin yaklaşık 100 GW'ını ve toplam üretimin yüzde 18’ini oluşturuyordu.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}