Uygulama ile Aç

Türk havacılık tarihinde bir ilk: HÜRJET, başarıyla ses bariyerini aştı! (Video)

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından üretilen HÜRJET’in ses hızı üzerinde ilk kez gerçekleştirdiği uçuş tamamlandı. HÜRJET, ses bariyerini başarıyla geçti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET'in Ankara semalarında gerçekleştirdiği ses hızı üzerinde ilk uçuşu başarıyla tamamlandı. Bu mihenk taşnı aynı zamanda Türk havacılık tarihi için de bir ilk anlamına geliyor. Güncel bilgilere göre Türkiye’nin insanlı ilk jet motorlu uçağı olan HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı’nın 2026 yılında envantere girmesi hedefleniyor.

HÜRJET tarih yazdı







TUSAŞ tarafından üretilen jet eğitim uçağı HÜRJET, planlı ve kontrollü bir şekilde Mürted Hava Meydanı’ndan saat 09.45’te havalanarak gökyüzü ile buluştu. Ses hızı üzerinde ilk kez uçuş gerçekleştiren HÜRJET, 38 dakika havada kaldıktan sonra saat 10.23’te kontrollü bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Uçuş için gökyüzüne doğru havalanan HÜRJET’e bir adet F-16 savaş uçağı eşlik etti.







HÜRJET, bugüne kadar 130’dan fazla uçuş gerçekleştirdi. İlk uçuşu ise 25 Nisan 2023 tarihinde icra edilmişti.

Tek motorlu, tandem koltuklu ve modern aviyonik sistemlere sahip olan HÜRJET jet eğitim uçağı, Türk Hava Kuvvetleri’nin eğitim ve muharebe görevlerinde önemli bir rol üstlenmek üzere geliştiriliyor. Ancak HÜRJET’in TCG Anadolu’ya iniş ve kalkış yapabilen, AESA entegreli varyantlar üzerinde de çalışılıyor.

Ayrıca bkz.

SİHA’lara GÖKKURT akıllı mühimmat ailesi geliyor

2017’de başlayan HÜRJET Projesi, Türk Hava Kuvvetleri envanterinde yer alan ve artık ömrünü tamamlamaya yaklaşan T-38 jet eğitim uçakları ile F-5 akrotim gösteri uçaklarının yerine geçmek üzere başlatıldı. Proje, Türkiye'nin havacılık sanayisi devi TUSAŞ tarafından yürütülüyor ve geleceğin hava muharebe ihtiyaçlarına uygun bir çözüm sunmayı hedefliyor. HÜRJET, gelişmiş aviyonik sistemleri ve yüksek manevra kabiliyeti ile gelecekteki 5. nesil savaş uçaklarına (KAAN, F-35 gibi) pilot yetiştirilmesi amacıyla kritik bir rol oynayacak.

TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu ayın başlarında yaptığı açıklamada HÜRJET'in 2026'da Hava Kuvvetleri’ne teslim edileceğini aktardı. Demiroğlu, HÜRJET için seri üretimin başladığını, sadece Türkiye için değil Avrupa, Asya, Afrika’dan HÜRJET için taleplerin olduğunu belirtti. Tanesi 25-30 milyon dolar olması beklenen HÜRJET daha önceki uçuş testlerinde zaten 0,9 Mach seviyesine ulaşmıştı. Bugünkü uçuşta 1 Mach seviyesi aşılmış oldu. TUSAŞ’ın resmi verilerine göre HÜRJET, 1,4 Mach seviyesine kadar çıkabiliyor.

HÜRJET'in teknik özellikleri

HÜRJET'in öne çıkan yetenekleri



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
39 Yorumun Tamamını Gör