Türkiye çip üretimine başlıyor: Ne, nasıl ve hangi teknolojiyle üretilecek?
TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve "IDEA Incubation" kuluçka merkezi açılış töreni gerçekleşti. Türkiye, kısa sürede çip üretimine başlayacak.
Kısa bir süre önce TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde Çip Üretim Tesisi Yatırımı ve "IDEA Incubation" kuluçka merkezi açılış töreni gerçekleştirildi. Törene katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varan, çok önemli açıklamalarda bulundu. Varank, ülkenin geleceğine yönelik teknoloji ve altyapı yatırımlarının tüm hızıyla devam ettiği, an itibariyle birbirinden değerli iki stratejik adım attıklarını, birincisinin; son zamanlarda dünyada tüm tedarik zinciri süreçlerini sekteye uğratan çip üretimiyle alakalı olduğunu aktardı.
Bakan Varank, konuşmasında “Burası, iki ülkenin ihtiyaç duyduğu kritik komponentlerin üretildiği ve pazara sunulduğu bir tesis olacak. Geliştirdiği teknolojik çözümlerle, milli hasılamıza, cari açığın azaltılmasına ve istihdama katkı sağlayacak. Türkiye’yi kritik teknolojilerin üreticisi yapacağız.” ifadelerini kullandı.
Aktarılanlara göre halihazırda Türkiye, 250 nanometre yetkinliğine sahipti. Kurulacak tesis ile bunun 65 nanometreye düşürülmesi sağlanacak. İlk ve asıl hedef bu olacak. 65nm üretim sağlandığında süreç içerisinde elde edilen “yetkinlik” geliştirmelere de aktarılacak. 65nm günümüzde 3nm ve hatta 2nm teknolojilerini kullandığımızda yetersiz gelebilir ancak sensör üretimi, savunma sanayi, sağlık vb. alanlarda “nanometre” çok fazla önem teşkil etmiyor. Zaten görünüşe göre hedef üretim alanları bu noktalar olacak.
Özet
TÜBİTAK Çip Üretim Tesisi, yerleşkede 2000 metrekare temiz alana sahip tesiste bir sene gibi bir sürede çip üretimine başlayacak. Çip Üretim Tesisinde, 65nm üretim hattının yanı sıra Ar-Ge ve ürün geliştirme fırsatı da olacak. Üretim tesisi, temiz odaların inşa edilmesi ve tesisin işletilmesinden TÜBİTAK BİLGEM sorumlu olacak.
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}