Uygulama ile Aç

Kemik hastalıkları tedavisinde yeni çözüm: Görünür ışıkla sertleşen hidrojel

Hidrojel teknolojisi, kemik dokusunun doğal yenilenmesini destekleyerek kemik eksikliklerinin tedavisine yeni bir soluk getiriyor. İşte ışığa maruz kaldığında sertleşerek çalışan tedavinin detayları:

Kemik eksikliklerinin tedavisi, gerek yaralanmalar gerekse hastalıklar nedeniyle gündeme gelen önemli bir tıbbi sorun olarak öne çıkıyor. Geleneksel yöntemler invaziv ve zahmetli olurken yeni geliştirilen bir hidrojel bu süreçleri kökten değiştirme potansiyeline sahip. Görünür ışığa maruz kaldığında sertleşen bu hidrojel, kemik dokusunun doğal şekilde yenilenmesini destekliyor.

Ayrıca bkz.

İklim krizi derinleşiyor: 2024 rekor sıcaklıklarla dünyayı sarstı

Hidrojel teknolojisi, kemik rejenerasyonuna yeni bir çözüm sunabilir

POSTECH (Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi) tarafından geliştirilen bu hidrojel malzeme, alglerden elde edilen aljinat, biyomühendislik ürünü midye yapıştırıcı proteini, kalsiyum iyonları ve fotoreaktif bir bilesen gibi bırçok özel bileşen içeriyor. Hidrojel, enjekte edildiği bölgede zararsız bir ışık kaynağı ile uyarıldığında, polimer zincirlerinin birbirleriyle çapraz bağlanmasıyla gözenekli bir katı maddeye dönüşüyor. Bu malzeme, biyolojik olarak kolayca parçalanabilir özelliği sayesinde hem mekanik dayanıklılık sağlıyor hem de yakın dokulardan gelen kemik hücrelerinin içine göç ederek yeni kemik oluşumunu hızlandırmasına olanak tanıyor.

Kemik eksiklikleri genellikle hastadan alınan kemik dokusu parçaları ile dolduruluyor. Ancak bu yöntem hem ağrılı hem de hastanın vücudunda başka bir sorun yaratma riskini taşıyor. Hidrojel teknolojisi, bu gibi geleneksel tedavilerin yerini alabilecek yenilikçi bir çözüm sunuyor. İlk testler, femoral kemik eksiklikleri bulunan sıçanlar üzerinde başarıyla gerçekleştirildi. Bu deneylerde hidrojelin, eksik dokuyu yeni kemik dokusuyla değiştirebildiği gözlendi.

Geleneksel yöntemlerin çeşitli riskleri ve sınırları düşünüldüğünde, bu yeni malzeme hem daha az invaziv hem de daha etkili bir alternatif olarak dikkat çekiyor. Prof. Hyung Joon Cha, geliştirilen bu teknolojinin geleneksel tedavi yöntemlerini değiştirme ve kemik rejenerasyonu alanında büyük bir devrim yaratma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
1 Yorumun Tamamını Gör