Uygulama ile Aç

Selçuk Bayraktar: 10'dan fazla Kızılelma 2026'da havada

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, insansız savaş uçağı Kızılelma hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, 2026’da 10’dan fazla Kızılelma’nın olacağını söyledi.

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Teknofest'in gerçekleştirildiği Adana'da Ülke TV’nin yaptığı yayına konuk oldu ve burada insansız savaş uçağı Kızılelma hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kızılelma’nın Ukrayna’dan gelen jet motoru hariç tüm kritik bileşenlerinin Türkiye’de üretildiğini ifade eden Bayraktar, Kızılelma’nın seri üretimi hakkında bilgiler verdi.

Kızılelma’da hedef 2026

Bayraktar yaptığı açıklamalarda "Akıncı 10 ülke, Bayraktar TB-2 24. İnşallah Kızılelma daha fazla. Kızılelma'nın seri üretimi başladı. Bir araç ürettik. 2026'da daha yüksek üretim hedefliyoruz, 10'un üzerinde.” dedi.

Bilindiği üzere Kızılelma’nın mevcut prototiplerinde Ukrayna üretimi motorlar kullanılıyor. İlk prototipte Ivchenko Al-25 Turbofan motoru yer alırken birkaç gün önce ilk uçuşunu yapana PT-3 konfigürasyonunda ise art yakıcı (afterburner) kabiliyetli Ivchenko AI-322F motor yer alıyor.

Selçuk Bayraktar, birkaç yıl Kızılelma’nın motoru için yurtdışına bağımlı kalacaklarının altını çizerken yerli motor çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti: “Kızılelma’nın bütün bileşenleri Türkiye'de yapılıyor, sadece jet motoru Ukrayna'dan geliyor. O konuda da çalışmalarımız var. Birkaç yıl yurt dışına bağımlı olacağız. 5-6 yıl içinde birkaç tip motor olacak Kızılelma’da.”

Ayrıca bkz.

2025 yılında iki KAAN havalancak: HÜRJET'te ise hedef 2026

Baykar’ın kendi jet motoru üzerinde çalıştığı zaten açıklanmıştı. Firma, bünyesindeki motorun 4 yıl içinde hazır hale gelmesini hedefliyor. Ayrıca TEI ise TF-6000 ve onun art yakıcılı versiyonu TF-10000 üzerindeki geliştirme ve test faaliyetlerini sürdürüyor.

Bayraktar Kızılelma ne için kullanılacak?

Savunma doktrinlerinin hızla değişmesiyle gelecekteki hava muharebelerinin insansız muharip jetlerle yapılacağı öngörülüyor. Bu kapsamda Bayraktar Kızılelma (MİUS), bu yeni muharebe konseptine yön verecek. Bayraktar İHA/SİHA’ların tecrübesiyle geliştirilen bu sistem, geleceğin teknolojileriyle donatılacak ve agresif manevralarla hava-hava muharebeleri gerçekleştirebilecek. Düşük radar izine sahip Kızılelma, kısa pistli gemilerden kalkış-iniş yapabilecek ve gövde içindeki mühimmatlarla hedeflere taarruz edebilecek.

Bayraktar Kızılelma özellikleri



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
8 Yorumun Tamamını Gör