Geri dönüştürülebilir PCB
Yayınlanan yeni araştırma, çevreye daha duyarlı, gerçekten geri dönüştürülebilir PCB'ler yapmanın yeni bir yolunu ortaya koyuyor. 'vPCB' (ya da vitrimer PCB) olarak adlandırılan bu yeni yöntem, sayesinde geri dönüşüm sırasında çok az materyalin ziyan olmasını sağlıyor, bu da tekrar tekrar geri dönüştürmeyi mümkün kılıyor.
Araştırmacılar adından da anlaşıldığı üzere vPCB’lerde vitrimer malzemesini kullanıyor. Termoset polimerlerden türetilen ve onlara çok benzeyen bir plastik sınıfı olan vitrimer, mevcut üretim süreçleriyle de uyumlu. Bununla birlikte araştırmacılar bir vPCB'yi geri dönüştürerek vitrimerin yüzde 98'ini ve cam elyafın yüzde 100'ünü geri kazanmayı başardı.
Yapılan testlere göre vPCB'ler, günümüzde kullanılan en yaygın PCB malzemesi olan FR-4 ile güç ve elektriksel özellikler birbirlerine oldukça benziyorlar. Geri dönüştürülebilirlik avantajının yanı sıra vPCB'ler, standart PCB'lere kıyasla kanserojen emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma potansiyeline de sahip. Öte yandan, hatırlarsanız geçtiğimiz yıl suda çözünen devre kartlarının geliştirildiğini sizlere aktarmıştık. PCB’ler mevcut e-atıkların büyük bir kısmını oluşturduğu için bunları geri dönüşüme sokmak hem çevre hem de maliyet açısından daha sürdürülebilir bir zemin hazırlayabilir.
Haberi DH'de Gör
{{body}}
{{/longBody}} {{^longBody}}{{body}}
{{/longBody}}