Uygulama ile Aç

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD’den itiraz çıkmadı: Satış için engel kalmadı

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süresinde itiraz çıkmadı. Satış onaylandı.

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye resmi bir bildirim göndermişti. Kongrenin bu satışı incelemesi ve itiraz etmesi için 15 günlük süresi bulunuyordu. Bu süreç zarfında Kongreden itiraz gelmedi.

Bu vesileyle ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı. Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

Ayrıca bkz.

Türkiye, F-16 alırken Yunanistan ise F-35 aldı: Merak edilenler

Türkiye, 40 adet F-16 Block 70 alıyor

Türkiye, 40 adet yeni F-16 uçağı alımı ve 79 adet mevcut F-16 uçağının konfigürasyonu için ilgili kitleri alacak. Türkiye’nin alacağı F-16 uçakları ikiye ayrılıyor: tek kişilik 32 adet F-16 C Block 70 ve çift kişilik 8 adet F-16 D Block 70.

Alınan kitlerle birlikte TUSAŞ aracılığıyla mevcuttaki F-16 Block 50+ uçaklarından 79 tanesi F-16 Block 70 seviyesine çıkarılacak. Bu modernizasyon kitleriyle Block 70’lere hızlı bir şekilde ulaşılması hedefleniyor. Yani, Lockheed Martin fabrikasından Türkiye’nin yeni F-16 Block 70’leri çıkmadan önce TUSAŞ, modernizasyonları tamamlamış olacak. Sıfır üretilmiş F-16 Block 70 uçaklar en iyi ihtimalle 3 ila 5 yıl içinde teslim edilmeye başlanacak.

Bununla birlikte Türkiye’nin aldığı F-16 Block 70’lerdeki en önemli yenilik ise AESA radarının mevcut olması. Bu radarın eklenmesiyle birlikte kokpit içerisinde bir adet de yeni LCD ekran ekleniyor. Radar eklemesiyle birlikte esasında F-16 Block 70’ler için 4,5. nesil uçaklar demek de çok yanlış olmaz.

Türkiye’nin satın alma talebi 23 milyar dolar seviyesinde. Ancak bu tutar kesin değil, değişebilir. Genelde bu tip taleplerde eksiklik olmaması ve ilerleyen dönemlerde itirazlar oluşmaması için kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Türk kurumları ile ABD kurumları arasında satışa ilişkin sürecin başlamasıyla bazı mühimmatlar için talep sonlanabilir. Bu da toplam 23 milyar dolarlık maliyetin düşebileceği anlamına geliyor.

Türkiye’nin F-16 Block 70 ile aldığı tüm sistemler ve mühimmatlar



Haberi DH'de Gör Yorumlar ve Diğer Detaylar
Whatsapp ile Paylaş

Beğenilen Yorumlar

Tümünü Gör
41 Yorumun Tamamını Gör