Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki en büyük zenginliklerinden biri olan insansız hava araçları (İHA), yerli pek çok üreticinin parçalarını bünyesinde barındırıyor. İHA üzerindeki mekanik parçaların yanı sıra uydu haberleşme sistemlerindeki parçaların yerliliği de büyük önem taşıyor. Haberleşme anlamında kritik ekipmanlardan biri olan uydu terminalleri de yerlileştirildi. Ctech tarafından üretilen yerli uydu terminalleri yaklaşık 8 aydır Anka-S ve Aksungur modellerinde kullanılıyor.
Bugüne kadar 5 adet Anka-S ve Aksungur’a yerli üretim geniş bant uydu haberleşme sistemleri entegre edildi. CTech tarafından üretilen uydu terminalleriyle test faaliyetleri dahil olmak üzere yaklaşık 500 saatlik uçuş gerçekleştirildi. Yerli uydu terminali kullanan İHA sayısı her geçen gün artacak.
Yerli uydu terminallerinin, olası ambargoları saf dışı bırakacağını vurgulayan Ctech Genel Müdürü Cüneyd Fırat, "Bundan sonraki süreçte beklentimiz, ürünlerimizin kazanacağı uçuş tecrübesiyle ulusal ve uluslararası alanda yer alan farklı İHA platformlarında da kendine yer bulmasıdır." dedi.
CTech'in tarafından geliştirilen uydu terminali sistemi, İHA’ların 20 Mbps’leri aşan hızlarda faydalı yük verisini yer kontrol istasyonuna aktarmasını sağlıyor. Tamamen ölçeklenebilir yapıda olan bu sistem sayesinde istenirse tek bir İHA operasyonu istenirse de onlarcasının aynı anda icrası sağlanabiliyor. Ku-bant ile başlayan bu çalışmalar, Ka-band ve yine Ku-band’da daha kompakt sistemler geliştirmek üzere devam ediyor. Bu yeni ve ultra kompakt sistemler sayesinde özellikle sadece telsiz ve LOS haberleşme kabiliyetine sahip tekerlekli ve zırhlı kara araçlarına ve nispeten daha küçük taktik İHA’lar Bayraktar TB2 ve Vestel Karayel’e uydu haberleşme imkanı kazandırılabilecek.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
Bana çok korkutucu geliyor bunlar.