Anlık Bildirim

Apple, Rusya'da "talep üzerine" VPN uygulamalarını kaldırmaya başladı

Apple, Rusya'nın telekomünikasyon düzenleyicisi Roskomnadzor'un talebi üzerine VPN uygulamalarını Rusya App Store'dan kaldırmaya başladı. Peki, Rusya'da VPN neden yasaklanıyor?
apple rusya app store vpn yasağı Tam Boyutta Gör
Rusya’da internet sıkı kontrolde ve sansürleniyor. Bu nedenle Rus internet kullanıcıları kısıtlamaları aşmak ve engellenen içeriklere erişmek için genelde VPN hizmetlerini kullanıyor. Ülkenin iletişim gözlemcisi, Rusya’da yasa dışı olarak etiketlenen içeriklere erişim sağlamak için kullanılan VPN uygulamalarından bazılarını (NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Planet VPN, Hidemy.Name VPN, Le VPN ve PIA VPN dahil) yasaklaması için Apple’a talimat gönderdi.

25 VPN uygulaması Rusya App Store'dan kaldırıldı

Apple, VPN sağlayıcılara gönderdiği e-postalarda şunları söyledi: “Roskomnadzor'un talebi üzerine, uygulamanızın Rusya'da yasa dışı olan ve uygulama inceleme yönergelerine uygun olmayan içerik içermesi nedeniyle Rusya App Store'dan kaldırılacağını size bildirmek için yazıyoruz. Bu kaldırma işlemine veya Rusya’daki yasa ve gereksinimlere ilişkin ekstra bilgiye ihtiyaç duyarsanız doğrudan Roskomnadzor ile iletişime geçmenizi öneririz. Uygulamanız Rusya App Store'dan kaldırılmış olsa da App Store Connect'te seçtiğiniz diğer bölgelerin App Store’larında hâlâ mevcuttur.

Uygulamaları kaldırılan şirketlerden biri olan Red Shield şu açıklamada bulundu: “Red Shield VPN, 2018'den bu yana Rus yetkililerin engelleme girişimlerine maruz kalıyor. Engellemeye Rus mahkemelerinde itiraz ettik, beklendiği gibi tüm davalarda kaybettik. Akabinde AİHM'ye dava açtık, bu dava hâlâ inceleniyor.”

VPN, Rusya'da neden yasak?

Putin, Temmuz 2017'de VPN servislerini, proxy'leri ve Tor'u yasaklayan bir yasa tasarısını imzalamış olsa da, Rus yetkililer, Roskomnadzor'un 10 VPN sağlayıcısına sistemlerini kullanıcıların engellenen sitelere erişimlerini otomatik olarak engelleyecek Rusya Devlet Bilgi Sistemi’ne (FGIS) bağlamaları gerektiğini bildirdiği Mart 2019'a kadar bu uygulamaya koyulmadı. O dönemde yalnızca Kaspersky, sistemlerini FGIS’e bağladı.

Neredeyse bir yıl sonra, Roskomnadzor, siber suçluların VPN’leri bomba tehditleri göndermek için kullandığını söyleyerek ProtonVPN ve ProtonMail e-posta hizmetlerini engelledi. Haziran 2021’de de Opera VPN, Cloudflare, Betternet dahil olmak üzere altıdan fazla VPN yasaklandı.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim