Anlık Bildirim

Bayraktar Kızılelma yeni prototipiyle art yakıcı motor testi gerçekleştirdi

Baykar, geliştirilmesi için 1 milyar dolar kaynak ayrılan insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma’nın yeni prototipini gösterirken aynı zamanda art yakıcı motor testini de gerçekleştirdi.
Bayraktar Kızılelma art yakıcı motor testi gerçekleştirdi Tam Boyutta Gör
Geliştirilmesi için 1 milyar dolarlık devasa bir kaynak ayrılan insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Baykar tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. Öte yandan Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, kısa bir süre önce yeni motor ve prototipe dair bir fotoğraf paylaşmıştı. Aradan çok geçmeden ise Bayraktar Kızılelma’nın 3’üncü prototipi için motor çalıştırma testi yapıldı.

Bayraktar Kızılelma art yakıcı motorunu ateşledi

TC-OZB3 kuyruk numaralı Bayraktar Kızılelma’nın 3’üncü prototipi hem tasarımsal hem de yapısal değişikliklerden geçmiş durumda. Yeni prototip ile birlikte yeni bir motora da geçildiği görülüyor. Baykar, yaptığı paylaşımda bu motorun yerde tam kapasite çalışma testinin başarıyla tamamlandığına dikkat çekti.

Bayraktar Kızılelma art yakıcı motor testi gerçekleştirdi Tam Boyutta Gör
Bilindiği üzere uçağın ilk konfigürasyonlarında Ukrayna üretimi Ivchenko Al-25 Turbofan motoru kullanılıyordu. Bu motorda art yakıcı (afterburner) kabiliyeti ve dolayısıyla süpersonik uçuş yeteneği bulunmuyordu.

Ancak yeni prototip ile birlikte resmi olarak doğrulanmamış olsa da Ivchenko AI-322F motoruna geçiş yapıldığı değerlendiriliyor. Bu motor 2.500 kgf (24,5 kN; 5.511,6 lbf) itki sağlayabiliyor. Art yakıcı devreye alındığında ise itki 4.200 kgf (41,2 kN; 9.259,4 lbf) seviyesine çıkıyor.

Bayraktar Kızılelma art yakıcı motor testi gerçekleştirdi Tam Boyutta Gör
Bilmeyenler için art yakıcı (afterburner), özellikle jet uçaklarında kalkışta ve tırmanışta ivmelenmeyi artırmak ya da ses hızını aşmak amacıyla kullanılan bir itiş sistemidir. Art yakıcı uzun süreli olarak kullanılmamakta zira açıldığı andan itibaren yakıt tüketimi radikal bir şekilde artış göstermekte. AI-322F özelinde afterburner aktif olduğunda yakıt tüketimi 3 kattan fazla artış gösteriyor. AI-322F, halihazırda Çin’in jet eğitim uçağı Hongdu L-15 Falcon’da (Hongdu JL-10) kullanılıyor.

Yerli motorlar da geliştiriliyor

Bayraktar Kızılelma art yakıcı motor testi gerçekleştirdi Tam Boyutta Gör
Ivchenko-Progress AI-322

Öte yandan Baykar, kendi jet motoru üzerinde de çalışıyor. Şirket bünyesindeki motorun 4 yıl içinde hazır hale gelmesi hedefleniyor. TEI ise TF-6000 ve onun art yakıcılı versiyonu TF-10000 üzerindeki geliştirme ve test faaliyetlerini sürdürüyor.

Bayraktar Kızılelma art yakıcı motor testi gerçekleştirdi Tam Boyutta Gör
TEI-TF10000 Turbofan Motoru

TF-6000’in 6.000 lbf itki sağlaması amaçlanıyor. TEI-TF10000 turbofan motorunda se hedef 10.000 lbf itki. TEI’nin bu iki motorları TUSAŞ’ın insansız savaş uçakları ve Kızılelma için de değerlendirilebilir. Ayrıca bu motorların üretimi KAAN’ın motoruna uzanan yolda kritik bir kazanım olacak.

Bayraktar Kızılelma özellikleri

  • Türkiye’nin ilk jet motorlu insansız savaş uçağı
  • 5 saat havada kalış süresi
  • 1.500 kg faydalı yük kapasitesi
  • 0,6 mach seyir hızı
  • 6.000 kg maks. kalkış ağırlığı
  • 35.000 feet operasyonel irtifa
  • 500 Nm Görev Yarı Çapı
  • TCG Andolu’dan ve kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti
  • Otonom kalkış ve iniş
  • Radarda düşük görünürlük
  • Yüksek manevra kabiliyeti
  • Görüş hattı ve görüş hattı ötesi haberleşme
  • AESA radar ile yüksek durumsal farkındalık
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim