iScience dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre bilim insanları, nefes alma yeteneği elinden alınsa bile bazı biyolojik müdahaleler sayesinde hayatta kalabilen bir canlı üretmenin yolunu buldu.
The Scientist’e göre, Münih’te bulunan Ludwig Maximillians Üniversitesi’nden araştırmacılar, kurbağa yavrularına (iribaş) fotosentik algler enjekte etti bunun sonucunda da herhangi bir çevresel oksijen olmadan hayatta tutan simbiyotik bir ilişki yarattı.
Uzmanlara göre bu büyüleyici deney tıp için değerli sayılabilecek bir çalışma. Çünkü beyne oksijen gitmesinin engellendiği zamanlarda bir insanın hayatta kalabilmesini sağlayabilen bir gelişmeye ön ayak olabilir.
Algler konakçılarını hayatta tuttu
Bilim insanları çalışmalarında, beyinleri tamamen “kapanana” kadar iribaşları oksijene aç bıraktılar. Daha sonra alglere (su yosunlarına) ışık tuttular ve oksijen üretmesini sağladılar. Bunun ardından da iribaşların beyinlerinin tekrar aktif hâle geldiğini gördüler. Bunun sonucunda da alglerin yeni konakçılarını başarılı bir şekilde hayatta tuttuğu ortaya çıktı.
Araştırmacılardan Ryan Kerney de The Scientist’e verdiği demeçte yaklaşık olarak on yıldır hayvan fizyolojisini değiştirmek amacıyla alglerle yapay simbiyotik ilişkiler kurmaya çalıştıklarını ifade etti. Bunun yanı sıra bu konu hakkında kesin şeyler söylemenin çok erken olduğunu, hâlâ bilinmeyen birçok şey olduğunu, zararlı algler sebebiyle önemli riskler oluşabileceğini söyledi.
Ama yine de bilim insanları, potansiyel çıkarımların bile oldukça heyecan verici olduğunu belirtiyor ve tıp için önemli bir adıma ön ayak olabileceğini düşünüyor: “Nefes almadan da beynimizi çalıştırmanın bir yolu olabilir mi?”
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
param olsa alacağım helikopter
Bu sadece başlangıç toplam 500 tane üretilmesi planlanıyor. Yerli ve ihracat amaçlı.