Anlık Bildirim

Burdur Gölü'nü kurtarmak için "yüzer güneş panelleri" inşa edilecek

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Burdur Gölü'nü kuraklıktan kurtarmak için harekete geçiyor. Gölün yok olmasını engellemek için "yüzer güneş panelleri" inşa edilecek.

Burdur Gölü'nde yüzer güneş panelleri inşa edilecek

Bilindiği üzere küresel ısınma, yanlış sulama gibi birçok sebepten ötürü Türkiye'deki birçok göl kuruma tehdidiyle karşı karşıya. Türkiye'de kuraklıkla mücadele eden göllerden birisi de Burdur Gölü. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Burdur Gölü'nün kurumasını engellemek amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Bu çalışmada gölün üzerine yüzer güneş panelleri koyulacak. 

Ülkemizdeki en büyük 7. göl olan Burdur Gölü, son yıllardaki kuraklığın etkisiyle tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Verilere göre, Burdur Gölü'nün su seviyesi son 51 yılda 17,74 metre azaldı. En yüksek seviyesine 1970 yılında ulaşan bu gölün o zamanlardaki su seviyesi 857,57 metreydi. Geçtiğimiz Haziran ayında yapılan ölçümlere göre ise, gölün seviyesi 839,83 metre olarak tespit edildi. Bununla birlikte 1959 yılında yapılan ölçümlerde gölün yüzeyi 205,54 kilometrekareydi ancak bugün 123,45 kilometrekareye kadar geriledi. Öte yandan 1959'da gölün su hacmi 6062,48 hm3 iken bugün, 3731,67 hm3 olarak bulundu. 

Burdur Gölü'nde yüzer güneş panelleri inşa edilecek Tam Boyutta Gör

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından "Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı" kapsamında buharlaşmanın azaltılması ve su dengesinin kontrol altında tutulması hedefleniyor. DSİ, 2018 yılının sonunda bu gölün kenarına havuzlar inşa etmişti. Bu dönemde havuzlarda, buharlaşmanın azaltılmasında en yaygın yöntemlerden olan monolayer, gölge topları ve güneş panelleri olmak üzere üç farklı yöntemin 1 yıl süreyle denenmesi ve sonuçların raporlanması amaçlanan Ar-Ge çalışması gerçekleştirildi.

Yapılan çalışmalarda, gölün kurumasına sebep olan en büyük etkenin buharlaşma olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu anlamda DSİ Genel Müdürlüğü, Burdur Gölü'ne yüzer güneş panelleri koymaya kanaat getirdi. Böylece hem göldeki suyun buharlaşması engellenecek hem de panellerle elektrik üretilebilecek. Önümüzdeki yıllarda inşa edilmeye başlanması planlanan güneş panellerinin, %54,7 oranında buharlaşmanın önüne geçebileceği öngörülüyor. 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7823 kez okundu.
14 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
burdur gölü, kuraklık ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim