Excalibur G911, G900 gibi RTX3080’e kadar özelleştirilebilen lakin Intel’in mobil taraftaki en güçlü işlemcisi i9 11980HK’ya kadar özelleştirilebilen ve bence daha da önemli bir farkla 16 inç QHD 165Hz ekranla gelen bir dizüstü. Mesela benim için i7 11800H yeterli, içerik de ürettiğim için RAM’i 32GB yapardım, RTX3070 benim için hayli doyurucu, 1TB SSD’yi de seçtim, fiyat ortada, alacağım tahmini oyun performansını da göstermişler.
Tasarım ve malzeme kalitesi. Kapağı metal, G900’ün aksine sadelik seçilmiş, koyu gri ağırlıklı bir gövde. Casper CNC kesimli uzay grisi renkli demiş, kapağı ve klavye etrafı metal malzemeden, metalin ve plastiğin hissiyatları farklı tabii. Oyunculara hitabını egzozlarda görüyoruz, kontrol merkezinden kontrol edilebiliyorlar, efekt hızını görüyorsunuz şu an, sağındaki solundaki ve altındaki ızgaralardan taze havayı çekiyor, arkadan atıyor.
Güncel 15.6 inçlik dizüstüler 2KG ila 2.7KG arasında genelde, G911 16 inç ekranlı bir dizüstü, 27.3mm ve 2.5KG, donanımına göre gayet normal, donanımlara geleceğiz. Adaptörü 230W’lık bir adaptör, gücü dolayısıyla cüsseli, bir sırt çantasında daha rahat taşınır.
3 tane USB 3.1 Tip A, 1 tane Thunderbolt 4 destekli Tip C portu. Bu port 40Gbit, harici ekran kartı kutusu da takılır, NVMe bazlı harici depolama birimleri de, hız olduktan sonra kullanım alanı çok. Kart okuyucu yok, oyuncular hedeflenilmiş, belli oluyor.
Arkasında bir HDMI, bir Mini Display portu ve RJ-45 portu görüyoruz, bunların ve güç girişinin arkasında olması kablo karmaşasını uzaklaştırıyor, ideali budur. Tip C portu üzerinden de görüntü çıkışı alınabiliyor, dizüstüyle beraber 4 ekrandan görüntü alınabilir yani.
Çiklet klavye bölgesel RGB aydınlatmalı, tuşları aydınlatmak için değil, ambians oluşturmak için var aydınlatma, yine kontrol merkezinden renk ve efekt ayarlayabilirsiniz. Multimedya görevleri F tuşlarında, FN kombinasyonuyla kullanıyorsunuz. Tuşlar baya yumuşak tuşlar, bastırdığınızda membran malzeme hissi veriyor, ne kadar sert basarsanız basın sessiz kalabiliyorlar.
Touchpad genel olarak bir avuç boyutlarında, yeterince pürüzsüz, yeterince keskin, bir oyuncu dizüstüsü sonuçta, touchpad ile oyun oynayan görmedim, dolayısıyla o sırada fareniz yoksa kullanırsınız.
WASD bölgesi de serin, sol bilek tarafı da yeterince büyük ve serin, sağ taraf da öyle, yük altındayken veya oyundayken cihazın ısındığından haberiniz olmuyor bile.
16 inç 16:10 formatında QHD 165Hz IPS panelli bir ekran. 5ms tepki süreli ve sRGB renk gamutunun %100’ünü kapsıyor, sağ ve sol çerçeveler kıyasla daha ince, 1MP’lik bir webcam var üstte, oyuncu ne kadar ihtiyaç duyar bilmiyorum ama günümüz şartlarında lazım olabiliyor.
5ms panele bende şüpheyle yaklaşmıştım ama aklınıza gelen 5ms ile hiç alakası yok, rekabetçi olarak Overwatch oynayan birisi olarak harekete bağlı bulanıklılığını hayli düşük buldum, hatta denediğim en hızlı dizüstü panellerinden biri olduğunu söyleyebilirim, ciddi paralar verirseniz cidden hızlı paneller temin edebiliyorsunuz, çok net bir kanıtı.
500nitlik bir ekran, kapalı ortamlarda %80’i geçmedim, sonuna kadar açmak icap etmedi. Bakış açıları da iyi, gözle görülür bir renk sapması oluşmuyor. Oyun dışında dizi-film izlemek için de keyif alabileceğiniz kadar canlı ve doygun renkleri var mı var.
Kalbinde 11. Nesil Intel i9 11980HK var. 8 çekirdek 16 izlekli, çekirdek başına 5GHz’e kadar çıkabilen, 45W TDP’li, aslına bakarsanız uçlarda gezen, aşırı bir işlemci, dizüstü sektöründe bulabileceğiniz en güçlü Intel marka işlemci. Sektörde sıklıkla gördüğümüz, yine baya güçlü atfettiğimiz i7 11800H’den tek çekirdekte %5, çok çekirdekte %15 civarı daha hızlı. GPU tarafında RTX3080 var, Casper 150W’a kadar çıkabiliyor demiş, yani en güçlü mobil RTX3080’lerden biri. Samsung üretimi 16GB GDDR6 bellekli, yonga boost ile 1545MHz’e çıkabiliyor ama oyunlarda görürüz hızını. Ray Tracing ve DLSS destekli, Ray Tracing ışık simulasyonuyla daha sinematik bir görünüm sunuyor, DLSS de yapay zekayla daha az piksel işleyip daha fazla çözünürlük sunuyor.
(Daha fazla test için videoyu izleyin)
Bizdeki makine 64GB RAM’li, maksimum bu kadar yükseltiliyor zaten. İki tane M.2 SSD slotu var, PCIe 4.0 standardında NVMe SSD’leri destekliyorlar aslında ama şu an için özelleştirme listesinde PCIe 3.0 SSD’ler var, gerçi bunlar da gayet hızlı, SSD’li makineler sizi karşılarında durdurup bekletmiyorlar zaten.
İşlemci oyunlarda, mesela GTA 5’te tüm çekirdekler için 3.4-3.8GHz civarında çalışıyor, GPU ise 1410-1440MHz civarı seyredip kullanımı %96’nın üzerinde seyrediyor genelde. Apex Legends’ta mesela GPU 1600-1700MHz arasında seyrediyor, kullanım %70 civarlarından %97’ye kadar değişiyor. Başlarda CPU oyunlarda tüm çekirdekler 4.5GHz civarlarını görüp 96 derece sularını görüyor ama kısa süreliğine, sonrasında 80 derece suları. GPU ise baştan itibaren 85-86 derece civarı. Excalibur Control Center diye bir yazılımı var demiştik, ofis modunda fan sürekli devrede, günlük işler için yeterli.
Oyun ve Yüksek performans modunda ne fark var peki? 3D Mark Time Spy testinde CPU tarafında %4, GPU tarafında %5 civarı fark oluşturuyor, asıl farkı şu, oyun modunda fanlar daha az gürültü üretiyor. Yüksek performans ve Turbo fan modunu açarsanız oyun moduna göre GPU’da %6, CPU’da %5.5 fark ediyor.
CPU ve GPU’yu sentetik testlerde aynı anda %100 yüke soktuğumda ise oyun modunda 20 dakika civarında CPU kendini frenliyor, yüksek performans moduna geçip fan devrini arttırınca tüm çekirdekler için 3GHz’de kalabiliyor.
Casper soğutma kurulumu için akıllı Turbo soğutma sistemi diyor, zaten oyunlardaki canlı performansını gördünüz. Ofis, oyun ve yüksek performans modunda çıkardığı sesi profesyonel bir mikrofon ile kaydettim, şimdi beraber dinleyelim.
Hoparlörler konumlandırma olarak dizüstünün altındalar ve altına bakıyorlar, Dolby Digital destekliler, aslında şimdi kulaklıklarını takın, kondanser mikrofonum üzerinden sesini canlı canlı dinleyin.
64Wh bir batarya, adaptör bağlantısını kesince rakiplerindeki gibi ekranın tazeleme hızını düşürmüyor, %40-%50 ekran ışığı, Chrome’da 4-5 sekme açık, %50 sesle Spotify açık, internette sörf ve bol bol döküman işi, ağır kullanım veya oyun söz konusu değil, bu şekilde 2-2.5 saat ekran süresi alabiliyorsunuz. I9 11980HK’lı RTX3080’li makinenin tam gücünden faylanabilmek için adaptörü yanınıza almanız gerekiyor zaten.
Casper G911. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla bu konfigrasyonla fiyatı 46 bin TL civarı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Intel i9 11980HK ve Nvidia RTX3080 donanım bazında uçlardaki ürünler ve G911 içerisindeki performanslarını gördünüz biliyorsunuz zaten. Lakin yaklaşık 200W’lık donanımı kıyasla ince bir kasaya sığdırmanın bedeli var, termal testlerde gördünüz, gürültü testinde duydunuz. Ben her şey bir yana ekranı çok başarılı buldum, rekabetçi oynarım, hızlı ekran severim, dizüstü tarafında gördüğüm en hızlı QHD panel, net.