Çin, araştırmacı ve mühendislerin yardımı ile su soğutma ihtiyacı olmadan çalışabilecek bir nükleer reaktör geliştirmeyi planlıyor. 2011 yılında kurak bölgelerde elektrik üretimi yapabilmek amacıyla nükleer santral araştırmalarına başlayan Çin, bir araştırma ekibi oluşturmuş ve erimiş tuz reaktörü projesini açıklamıştı.
Sızıntı riski daha az
Uranyumun nükleer silah yapımında da kullanılması, çoğu zaman ülkelerin nükleer santral yapabilmesinde etki eden bir faktör olarak biliniyor. Fakat Uranyum yerine sıvı toryum ile güçlendirilecek reaktörün, normal reaktörlere göre daha az tehlike barındıracağı söyleniyor. Herhangi bir sızıntı durumunda toryum hızla soğuyarak katılaşacağı için çevreye verdiği radyasyon azalmış olacak.
Büyük taşıtlara güç sağlayabilir
1940’lı yılların başında ortaya çıkan bu teknolojiyi, Çin dışında ABD’nin de denediği ve tesis içerisinde güç testleri uyguladığı söyleniyor. Çin tarafından savunma sanayinde de kullanılması hedeflenen yeni teknoloji, savaş gemileri, uçaklar ve denizaltılarına güç sağlayacak. Fizik Enstitüsü'nden Profesör Yan Rui ve ekibi, yeni teknolojinin dünyanın temiz enerjiye kavuşmasını kolaylaştıracağını ve küçük ölçekli reaktörlerin önümüzdeki yıllarda yaygın kullanılacağını söylüyor.
Yeni reaktörlerini orta ve batı ovalarına kurmayı düşünen Çin, 2011 yılında prototip Toryum Erimiş Tuz Reaktörü'nü Pekin’de bulunan ve bir çöl şehri olan Wuwei'de yapımını onaylamıştı. Fakat Proje, pandeminin sebep olduğu etkiler yüzünden yavaşlamış ve askıya alınmıştı. Çin, tekrar başlatılan inşaat projesini gelecek ay bitireceğini ve Eylül ayında testlerin başlayacağını açıkladı.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
su tabancası haberi nerde ya
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü
GENEL İSTATİSTİKLER
16383 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
HABERİN ETİKETLERİ
nükleer santral, Diğer Bilim ve Popüler Bilim